8.9 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Атонски монаси лекуват стомашни болежки с прополис

Калугериете от монашескта република на Атон знаят древни тайни за здраве и дълголете. Проучване на живота им от учени от университетите в Солун и Атина сред жителите на 20-те православни манастира в Света гора показват, че монасите рядко боледуват, раковите заболявания са единични случаи, както и урологичните. Като цяло, те са много по-здрави, отколкото жителите на Солун и Атина.  Проф. Харис Аидонопулос, уролог в университета на Солун смята, че тайната е в храненето с малки порции храна на равни интервали от време, вегетарианското меню  с риба и морски дарове, многото движение чрез физическа работа и придвижване пеша, но и с употребата на прополис. При настинки, както и при рани те ползват този пчелен продукт. Употребяват го и разтворен в чая, като профилактично средство.

Прополисът е пчелна субстанция с доказан с лечебен ефект. Когато в кошера има дупчица, за да не страдат от студа, пчелите я запушват с него. Ако в кошера има някакъв чужд обект, пчелите го засипват със слой от прополис, а пространство остава стерилно. Той е естествен антибиотик. Бактериите, гъбичките и вирусите пред него са безсилни.

При язва на стомаха

Разреждат се 30-50 капки 20-процентна тинктура от прополис в чаша топло мляко. Пие се три пъти дневно преди хранене. Резултатът е нормална киселинност, по-редки стомашно-чревни неразположения, болката намалява.

Ако нямате на разположение тинктура, ползвайте прополис. За целта са необходими 20 грама от него, залива се със 100 мл. чист спирт. Съхранява се на тъмно място. Всекидневно от течността се пие по 3-4 пъти.

При гастрит

За лечението е необходима тинктура от прополис (30%). 30-40 капки се разреждат в чаша топла вода или мляко. Пие се по 10 капки три пъти дневно, един час преди хранене в продължение на един месец. Подобрението се забелязва към втората седмица.

Атонските монаси ползват и билкова тинктура при гастрит. Тя се приготвя от 1 супена лъжица плодове от копър, мента, липов цвят и корен от лешник. Билките се смесват и изсипват в дълбок съд, заливат се с 3 чаши вряла вода. Сместа ври на слаб огън 20 минути. След охлаждане се прецежда и се подслажда с 3 супени лъжици мед и 20-30 капки екстракт от прополис. Ежедневно се пие по половин чаша един час преди хранене.

При гастродуоденит

Гастродуоденитът представлява възпалително заболяване на дванадесетопръстника и стомаха. Монасите препоръчват да се взима сутрин и вечер по една чаена лъжичка мед и сусамов тахан. Препоръчителният период на такова лечение е около 1-2 месеца.

Може да ползвате и тази рецепта от 30 г смляни или счукани на ситно орехови мляко в чаша прясно мляко, сместа трябва да заври. След това се маха от огъня и се прецежда. Добавя се 1 чаена лъжичка мед и 10 капки прополисова тинктура. Това е дозата за един ден, пие се преди хранене, препоръчително е три пъти дневно. Добрият ефект е забележим още на втория ден.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles