10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Без целувки за Коледа и Нова година в Италия

Забрана в Турция за излизане до понеделник, гръцкото правителство замисля удължаване на карантината, решава това другата седмица

Италианският премиер Джузепе Конте забрани на сънародниците си да се целуват и прегръщат по Коледа и Нова година. В изявление пред информационната агенция „Виста“ той заявява, че всяка подобна проява може да се „отплати” с нова вълна на коронавируса през януари, със стрес, напрежение в отделенията за интензивно лечение и много смъртни случаи.

Заради покачващата се крива на заболеваемостта от COVID-19 редица страни въведоха и се готвят да въвеждат нови ограничения. В Турция се забранява излизането от тази вечер в 20.00 часа до 10.00 часа в понеделник, съобщиха световните агенции. През това време заведенията, ресторантите и магазините за хранителни стоки ще предлагат само доставки по домовете. Там днес свършва междусрочната ваканция на учениците. Те продължават да учат дистанционно до края на годината.  Отменят се всички изпити, както и занятията на живо в университетите и курсовете. Детските градини и предучилищните забавачки ще останат отворени за деца, чиито родители работят. За лицата над 65 години и под 20 години, които не работят, са въведени ограничения за излизане навън след 16.00 ч. до 10 ч. сутринта на следващия ден. Според здравните власти в Турция, ако предприетите досега мерки не са достатъчни за спад на разпространението на COVID-19, не е изключено да се въведе локдаун за определено време. Истанбул, Бурса и Измир са най-рисковите за момента градове.

Гръцкото правителство замисля за удължи настоящата национална карантина. Този въпрос ще бъде гласуван следващата седмица „1 декември вече не изглежда като реалистична цел за вдигане на ограниченията“, заяви правителственият говорител Стелиос Пецас ден преди края на втората седмица от локдауна там. Той бе въведен на 7 ноември и включва ограничения за движението на хората и за икономическата дейност.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles