14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Биотор  – евтино от подръчни отпадъци

Спестява средства, повишава неколкократно реколтата в градината

Бионаторяването е най-доброто, което иска всеки стопанин  – и по-високи добиви, и гарантирано здраве на потребителите. Не всеки обаче може да си го позволи, защото в последната година цената му, както и на всичко останало у нас, скача нагоре.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Това обаче съвсем не е основание за отчаяние, още по-малко за наторавяне с химикали. Сега е времето, когато можете да си произведене сами биотор и то без пари, само с малко труд.

Тревата в градината, край пътя и навсякъде избуява за часове в дъждовните дни. Тя може да бъде идеалният материал за мулчиране на цветните лехи. Този способ (наслагване на окосена трева върху или около покълналите растения) помага на влагата да остане в земята по-дълго и така корените на растенията я извличат по-продължително време.

При разлагането си тревата се превръща в идална естествена тор. Преди да мулчиране с нея обаче, прегледайте дали не са попаднали семена от бурени. За да не загние, покритието с нея не бива да е по-високо от 2-3 сантиметра. Препоръчително е тя да поувехне преди да започнете този процес на наторяване. Дори да е свежа, също не е беда.

Водата от сварените картофи също е добър вариант. С нея, след изстиване, полейте растенията, за които смятате, че имат нужда от подхранване. Минералната вода също ги подсилва.

Отпадъчното кафе от кафеварката е отлична биотор за вашата градина.

Не е необходимо нищо повече от това да я изчистите, да растелете съдържанието да поизсъхне и да претрието през дланите си, да са добие песъчлив вид.

С него наторявайте както лехите, така и саксиите с цветя. За стайните растения такова наторяване с кафе се прилага не по-често от веднъж на шест месеца, а за градинските – на три – четири месеца.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles