26.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

Започва национална кампания за информираността на пациентите

Пациентски организации „Заедно с теб“ стартират Национална кампания в българските градове за повишаване на информираността на пациентите за техните права и запазване на здравето с профилактични прегледи. Тя е под надслов „Информацията е здраве 2018!“ и ще бъде открита на 7 юни 2018 г. от 16.00 часа, в` Смолян, в конферентната зала на Планетариума.

Да попитаме за Фонда за лечение за деца, за профилактика на диабета и хипертонията, очните заболявания, медицинските изделия, за клиничната хомеопатия, за правата на пациентите“.

Гражданите на Смолян и областта ще имат възможност да измерят безплатно кръвното си налягане и кръвната захар, да направят безплатна консултация с ендокринолог, кардиолог, офталмолог, да се посъветват с хомеопат, да получат информация за консултации, свързани със здравето.

Партньори на инициативата: Сдружението на общинските болници в подкрепа на безплатните консултации на пациенти, пострадали от пътно-транспортни произшествия, сдружение „Етика в медицината“, местни структури, медии и други. Национална агенция по приходите (НАП) се включва с разяснителна информация относно възможността на гражданите да проверяват своето медицинско досие чрез ПИК – код от НАП и по този начин да бъдат информирани и да упражняват контрол върху разходите на публични средства, заплащани от НЗОК за тяхното лечение. Пациентски организации „Заедно с теб“ призоваваме гражданите да бъдат активни и да следят и чрез тази възможност своето лично медицинско досие за реално извършени дейности.  НЗОК се включва с информация за новите профилактични прегледи, заплащани с публични средства и безплатни за пациентите. Към информационната кампания се включва и БЧК с доброволци за измерване на кръвната захар и кръвното налягане и представяне на дейността на регионалната структура.

Националната кампания в Смолян е с подкрепата и активното съдействие на г-жа Екатерина Станчева – адвокат от Софийска адвокатска колегия и председател на сдружение „Етика в медицината“.

ПРОГРАМА:

Модератор: адв. Екатерина Станчева

16.00 – 16.05 ч. Откриване

16.05 – 16.15 ч. Изказвания на местни активни граждани и организации

16.15 – 16.30 ч. Обявяване на кампанията и местата за профилактично измерване:

– на кръвното налягане с подкрепата на Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания

– на кръвната захар и за профилактика на диабет

16.30 – 16.45 ч. Принципи на работа на Фонда за лечение на деца. Кой има право? Необходими документи. Какво се финансира най-често? Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, член на Обществения съвет на Фонд за лечение на деца.

16.45 – 17.00 ч. Често срещани очни заболявания. Кога да потърся очен лекар?

17.00 – 17.15 ч. Профилактика на социално значими заболявания: хипертония и диабет. Д-р Радослав Петров – ендокринолог и д-р Момчил Маринов – кардиолог от Аджибадем Сити клиник болница Токуда. И двамата имат подчертани интереси в лечението съответно на диабета и хипертоничната болест, както във връзка с профилактиката, така и с превенция на усложненията на тези две социално значими заболявания.

17.15 – 17.30 ч. Въпроси, които ни тревожат относно клиничната хомеопатия. Доверието в лекаря. Как се регистрират хомеопатичните лекарства? Кой може да лекува с хомеопатия? Еропейски опит и правила. Някои практически съвети за сезона. Д-р Райна Томова, управител на Европейската школа по клинична хомеопатия, зам.-председател на Българска медицинска хомеопатична организация, практикуващ лекар-специалист по вътрешни болести и клинична хомеопатия.

17.30 – 17.45 ч. Национална здравна карта. Достатъчни ли са леглата, отделенията, кабинетите, определени за Смолянска област. Дискусия.

17.45 – 18.00 ч. – Информация за координати за помощ при правни консултации при спорове и конфликти; с държавни и общински органи и институции /МЗ, НЗОК, НОИ и др/, за консултиране при обжалване на отказ за финансиране на лечение в чужбина или при отказ от възстановяване на заплатени сума за лечение в чужбина; съдействие при изготвяне на съдебно-медицински и съдебно-психиатрични експертизи, процесуално представителство при дела за трудови злополуки; телесни повреди; увреждания, свързани с пътно-транспортни произшествия –  включително представителство във връзка с определяне и получаване на застрахователни обезщетения и регресни искове.

18.00 ч. Дискусия, консултации с лекарите, безплатно измерване на кръвното налягане и кръвната захар на определени за целта пунктове.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles