13.8 C
София
петък, май 24, 2024
spot_img

Коледни курабии

Преди 30-ина години, когато все още нямаше  специални глазури за коледни курабии, българките преписваха рецепти от едно популярно в миналото германско списание, заменяха някои продукти, тъй като те не се продаваха на българския пазар, и правеха чудесни коледни сладки. За рисуването им нашите баби и майки ползваха бои за сладкиши, но по-често шареха с бяло и кафяво.

„Следвай ме” ви предлага една от най-популярните рецепти от миналото.

Ако решите да ги приготвите, имайте предвид, че ще са ви необходими два – три дни. Първоначално печивото се приготвя, изсъхва добре, а след това се глазира  рисува. И още едно малко, но съществено уточнение. Колкото и невероятно да звучи, заради медът в тестото, печивото става по-вкусно, когато престои два-три дни.

Приготвяне на тестото: 1 чаена чаша мед, 1 чаена чаша захар и 1 чаена чаша вода се разтопяват на огъня. Съдът се отдръпва от котлона и се боватя 2 супени лъжици олио. Прибавят се скълцани карамфил, индийско охерче или канела. Слага се и 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

След като течността се охлади, се прибавят 4 чаени чаши брашно. След като се омеси, тестото се оставя на топло два часа. Омесва се отново, като се добавя още една чаена чаша брашно. Разточа се на не много тънка кора, реже се с формички или по картонени фигурки (къщички, елхи, сърца). Пече се.

Приготвяне на глазурата: 1 чаена чаша течен шоколад се разтопява на водна баня. Добавят се 2-3 супени лъжици вода. Когато изпечените курабии са изстинали, шоколадената глазура се намазва върху тях с четка. Върху изсъхналата глазура се рисува с помощта на шприц с бяла глазура. Бялата глазура се приготвя от 1 ½ чаена чаша пудра захар, в която е изстискат  сокът на 1 лимон. Ако сложите повече захар, сокът трябва също да е повече. Към захарта и лимоновия сок се прибавят 4 супени лъжици гореща вода. Сместа се бърка непрекъснато с дървена лъжица в неметален съд. С бялата глазура се рисува върху изсъхналата шоколадова глазура. С нея можете да намажете изпечените и охладени курабии, а когато тя изстине, върху бялата глазура да рисувате с кафявата (шоколадовата). Ако в част от бялата глазура сложите кулинарни оцветители, ще получите прекрасна възможност да развиете фантазията си, като нарисувате най-пъстрите и красиви коледни сладки.

 

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles