20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Най-скъпото кафе в света е от маймунско ако

Трудно можем да си представим началото на деня без чаша кафе. За познавачите без високи доходи, но не по българските стандарти, мечтата е да опитат сутрин кафето, известно като „Kopi Luwak”.  Точно него обаче не всички могат да си позволят, защото то е най-скъпото в света. Въпросното кафе не е от златни зърна, а от зърна, погълнати от малката индонезийска животинка от рода на маймуните, наричана цибет и още цибетка.  Животинката обаче не успява да разгради голяма част от тях в организма си и ги изхвърля с изпражненията. Събрани и обработени, както всяко друго кафе, те стават основа на най-скъпата в света кафеена напитка.

„Тя не се нуждае от подслаждане и е с невероятен, направо неповторим аромат и вкус”, твърдят познавачи, които са мали възможността да опитат от т. нар. маймунско кафе.  Самата животинка цибет, която обитава  териториите на Индонезия  е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове. Той  обича да си похапва и кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги, те не винаги се разграждет от стомашните сокове на бозайника. Това често пъти води до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното.

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават. Така се получава най-скъпото кафе в света, при това от животински изпражнения.

Последният етап е те да се изпекат, след което попадат като кафена напитка в чашата на тези, които са склонни за платят 100 евро за една доза. Засега в Европа най-много са тези, които плащат по толкова, за да се ободрят с мймунско кафе, в Париж, Лондон и Москва.  

Заради уникания си кафеникав цвят, се препоръчва кафето да се сервира в бяла порцеланова чаша.

Една интересна теория за създаването му е, че то, подобно на безброй други велики открития, е измислено благодарение на мързела на хората. За тях било много по-лесно да събират отделените от цибетките (въпросните маймунки) кафеени зърна накуп от земята, отколкото да се мъчат да ги берат едно по едно от дръвчетата. Каквато и да е причината за откритието, трябва да признаем, че то е удар право в десетката.

Правени са редица опити Копи Лувак да се произвежда по изкуствен начин и на други места по света, но засега само индонезийската цибетка успява да „произведе” уникалното кафе.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles