11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

На Коледа празнуваме рождения ден на Иисус Христос

Християнското му наименование е Рождество Христово

Едва ли има дете, което да не обича Рождество Христово (Коледа), когато на украсените елхи заблестяват гирлянди от светлини. Тогава и тези, които много са слушали, и онези, които по-малко са слушали, получават подаръци. Следват незабравили вечери сред любимите хора и приятелите, много игри, песни и вкусни лакомства.

Празникът обаче, има много по-дълбок смисъл от това да се веселиш, защото на този ден (у нас Коледа се празнува на 25 декември)се е случило едно от съдбовните събития в света, което се отбелязва тържествено във всички християнски държави. Това е раждането на нашия Господ Иисус Христос. Самата дума Рождество означава Рождение, то се е случило преди повече от 2000 години.

Христос означава цар. Иисус обаче, бил необикновен цар. Той нямал нито корона, нито дворец, нито трон, нито войска. Въпреки това, властта му се разпростира върху милиони човешки сърца по всички краища на земята, а Царството Му е вечно и няма предел. За хората Неговото Рождество е толкова важно, че почти всички народи са се споразумели да започнат наново отброяването на годините от това събитие.
След Христа или съкратената форма „сл. Хр.”, и преди Христа или „пр. Хр.” са термини, с които се означават годините съответно след или преди годината, приета за годината на раждането на Господ Иисус Христос. Когато настъпва празникът Рождество Христово, домовете и църквите, са украсени празнично, запалени са светлини, пеят се песни за родилия Се в света Младенец и Неговата Майка Пресвета Богородица.
В дните на Рождество родители, баби и дядовци припомнят на децата разказа за раждането на Божия Син. Всички се събират около празнична трапеза. В много страни поставят макети на Рождественската пещера с фигурките на Божията Майка с малкия Иисус, овчарите и мъдреците, които дошли да се поклонят на родилия се Спасител, и ги слагат под елхата или в църквите. Във Витлеем, където в пещера се родил Младенеца, е изграден голям храм. На мястото, където е спряла Звездата, показваща къде ще се роди Божието чедо, има сребърен обков, около който горят запалени кандила. В България през нощта на Бъдни вечер срещу Коледа тръгват чети коледари, които пеят от дом в дом песни – наричания за здраве, успех и богатство на стопаните. Такива обичаи има във всички славянски народи. Това е радостен празник, в който всички са сред любимите си хора и усещат любовта, мира и радостта, които донася в света Божият Син Господ Иисус Христос.

Илюстрация: „Духовно огледало“

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles