10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Обществените консултации за Стратегията за детето продължават

Във връзка с породилата се активност от групи граждани в процеса на обществени консултации от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) сме готови да чуем още предложения за Националната стратегия за детето на отворения за целта имейл Strategia.Consult@sacp.government.bg. Срокът е 31 май 2019 година. Това съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Ето проекта: http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=4012

Напомняме, че работата по документа стартира от миналата година и бе периодично оповестявана публично. Документът е разработен от експерти от 9 министерства –  Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравепазването, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министертвото на външните работи, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министертвото на финансите, а също така и Агенцията за социално подпомагане, Националния осигурителен институт,  Националната комисия за борба с трафика на хора, Националния съвет по наркотичните вещества, Националния статистически институт, Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Националното сдружение на общините в Р България и 12 НПО, членове на най-големия консултативен орган – Националния съвет за закрила на детето в България.

Диалогът е открит, както досега, заявяват  още от ДАДЗ.  Не сме отказали и няма да откажем на никого среща и консултация, допълват от там.  От агенцията припомнят, че от месец май 2018 година са се провели  редица тематични работни срещи, фокус-групи, допитвания, обществени обсъждания и консултации, кръгли маси, национална консултативна среща с представители на различни професионални области, свързани с политиките за деца.  От там уточняват, че в тях са се включили всички заинтересованите страни: професионалисти; образователни институции; родителски организации; органи по закрила на детето; НПО; доставчици на социални услуги; синдикални и професионални организации; обществени съвети към детски градини и училища; академична общност; министерства; законодателна и съдебна власт; регионални и местни власти; представителства в България на международни организации; медии и др. В широкия консултативен процес са участвали  и децата чрез Съвета на децата към ДАЗД, детски и младежки организации.

Проектът получил подкрепата на повече от 250 граждански организации, асоциации и сдружения.

Част от пътя е различието, но за всички нас е важно да имаме общо разбиране и единомислие за най-важната политика в България – тази за детето. Вярваме, че с продължаването на консултативния процес ще се постигне обществено съгласие за ангажиментите на родителите, професионалистите, гражданите и общността за бъдещето на децата. В резултат на постигнатото съгласие, проектът ще отрази цялостната визия на българската държава и на гражданското общество за развитието на следващите поколения граждани на страната ни, заявявят още от ДАДЗ.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles