20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Парк-музеят „Владислав Варненчик“ отворен без билети

Безплатното посещение днес е по повод 574 години от битката при Варна

Парк – музеят „Владислав Варненчик” ще бъде отворен днес от 10.30 ч. цял ден, като посетителите ще бъдат пускани без билети. Безплатните посещения са в рамките на деня а отворените врати по повод 574 години от битката при Варна.

Събитието ще бъде открито с тържествена церемония с военен ритуал, отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите християнски воини пред мавзолея на Владислав Варненчик и полагане на цветя и венци  на паметника на Янош Хуняди.

От 12.30 часа Сдружението за исторически възстановки „Чигот“ ще пренесат със своя програма посетителите в средновековната епоха. Гостите на музея ще могат да разгледат и обогатят знанията си за облеклото и въоръжението от времето на крал Владислав, да изпробват уменията си в стрелбата с лък и да се насладят на демонстративни средновековни двубои.

На 10 ноември 1444 г.  на мястото, където днес е разположен Парк-музеят „Владислав Варненчик”, се разиграва известната битка между 20 000 християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните турски войски на султан Мурад II. Битката край Варна е последната от редица предходни и решиjелната. След нея Балканите и Югоизточна Европа падат за векове напред под османо-турска власт. В това последно сражение участват българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени, хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгений IV. В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е създаден Парк-музеят на бойната дружба „Владислав Варненчик”. В музейната експозиция се намират единствените в страната рицарски доспехи от епохата. На територията на парка има и две тракийски могили. В едната от тях има тракийска гробница от IV в. – III в. пр. Хр. През 1935 г. над гробницата е изграден символичен мавзолей на загиналия тук 20-годишен крал Владислав, посмъртно наречен Варненчик.

През 1964 г., в чест на 520-та годишнина от битката при Варна е построена музейна сграда, в която е открита първата музейна експозиция. През същата година е издигнат паметник на Янош Хуняди – главнокомандващ армията на крал Владислав, трансилвански войвода, регент на Унгария от 1446 г. до 1453 година. Специална зала в музея е посветена на него.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles