12.9 C
София
неделя, февруари 25, 2024
spot_img

Празнично настроение с „Лешникотрошачката“

Балетната феерия по музика на П. И. Чайковски и режисура на проф. Хикмет Мехмедов ще оживее на бургаска сцена

От: Теменуга Захариева, Бургас

Чрез средствата на изящното танцово изкуство, в най‐изпълнявания балет по време на коледните празници, артистите от балетната трупа ще разкажат отново историята на Маша, приключенията й във вълшебния свят на сънищата и приказната метаморфоза, превърнала Лешникотрошачката в принц, с когото преживяват чудни приключения в една бленувана реалност.

Балетната феерия „лешникотрошачката“, сътворена по популярната приказна история на Е.Т. Хофман от изключителния П.И. Чайковски ще ожшивее в два спектакъла на сцената на бургаската опера. Теще бъдат на 9 декември от 16.00 часа и на 19 декември от 19.00 часа.

Освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера – Бургас, в сценичната феерия в двата спектакъла в залата на Операта ще вземат участие и възпитаници от балетните паралелки на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас и Детски балетен театър “Капка“. Всички артисти ще представят вълшебния спектакъла с настроение, финес и професионализъм. Пищната сценография, издържана в приказна коледна стилистика, както и изящните костюми, са създадени от художника Радостин Чомаков, изпипани са до последния детайл и са издържани в единната идейна линия на постановката, смайващи са и декорите и оригиналното оформление на сцената, подсигурено перфектно технически – чрез осветлението и специалните ефекти.

Репетитор на балетната трупа е Марина Змеева-Маркова,  помощник-режисьор – Петър Тихолов.

Забележителната постановка на знаковия балет, който по традиция се изпълнява по Коледа, е дело на проф. Хикмет Мехмедов и съчетава най-доброто от  общоприетия облик за един празничен спектакъл с присъщия на изтъкнатия хореограф и режисьор перфекционизъм – по  отношение на детайлите, имплицитно заложените послания, придаващи емоционален пълнеж на изградените образи. Постановката на „Лешникотрошачката“ неслучайно се радва на дългогодишен сценичен успех, тъй като е еманация на най-доброто от класическата школа, добавяйки мекота, финес и вкус към всяка една подробност,  чрез която се изгражда изящната цялостна визия. Вълшебството на спектакъла по безсмъртната музика на Чайковски за пореден път ще заплени очакваната многобройна публика – с артистичен размах, грабваща визия и изпълнителско майсторство. Една от най-красивите постановки на Бургаската опера носи високата класа, естетическа завършеност и разпознаваем авторов почерк на проф. Мехмедов.

На 8 декември балетът „Лешникотрошачката“ ще бъде представен в залата на Операта пред стотици ученици от бургаски средни училища. На 13 декември балетната трупа гостува в гр. Хасково, а на 22 декември предстои представление и в зала „Артиум“ в гр. Несебър.

Красивата история за Маша и Лешникотрошачката, превърнал се в чудния сън на девойката в Принц, ще пресъздадат солистите на балетната трупа Даниела Туртуманова-Стоянова и Теодор Цаков /на спектаклите на 9 декември от 16 часа и на 19 декември от 19 часа в залата на Операта, както и на 22 декември – в Несебър. Двамата балетисти направиха своя блестящ дебют в ролите на Одета/ Одилия и Зигфрид на спектаклите на „Лебедово езеро“ на гастрола на трупата в Шумен, Разград и Добрич през м. ноември т. год. В спектаклите на 8 декември от 14 часа в Операта и на 13 декември – в Хасково в главните роли влизат: солистката на балета Яна Бердута, която също имаше чудесно представяне в солистични роли в „Лебедово езеро“, и премиер-балетистът Даниел Тичков – той бе великолепен Шут в 4-те спектакъла на “Лебедово езеро“ – на турнето, както и на сцената на Бургаската опера – през изминалия месец.

Останалите роли ще бъдат изпълнени от едни и същи артисти във всички пет празнични спектакъла. В образа на Черната кралица ще се превъплъти Гергана Георгиева. В образа на Дроселмайер влиза Кирил Филипов, ролята на Фриц ще изпълни Калина Неделчева. Като Приятелки на Маша ще танцуват Илина Константинова и Рафаела –Мария Кюл. В ролята на майката на Маша ще бъде Анелия Иванова.

В атрактивните ансамбли участват: Испански танц Лая Рамон и Стоян Фъртунов; Индуски танц – Александрина Арабска, Гергана Козарева, Кирил Филипов; Китайски танц – Нанако Сато и Франческо Пио Русо; Руски танц – Ивана Фиалковска, Мария Габарова, Мила Василева, Кирчо Желязков. 

Грациозни „Снежинки“, вплели се в цялостната празнична феерия на сцената, и участници в грациозния „Розов валс“ ще бъдат артистите от ансамбъла на балетната трупа към Държавна опера – Бургас.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles