20.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Сладкиш „Дамски каприз“

Десертът беше много популярен през 70-те и 80-те години на миналия век, неповторимият му вкус го прави желан и днес

През 70-те и 80-те години на миналия век у нас домакините посрещаха специалните гости с един изискан, домашно приготвен сладкиш.

АВАНТИ

Заради неповторимия вкус, който го прави желан и днес той бе наречен „Дамски каприз“. Предлагаме Ви базовата рецепта за приготвянето му, като очарованието е предимно в разбитите белтъци, с които е покрит и изпечен. Върху тях украсата може да бъде разнообразна. Можете да го поднесете с чай или ароматно кафе, ликьор или чаша десертно бяло вино. Продукти с отлично качество за Вашата трапеза можете да закупите от магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: краме масло – пакетче от 125 г.  (на стайна температура), яйца – 5 , кисело мляко – 200 г, брашно – 2 чаени чаши от 200 мл., захар – 200 г. , ванилия – 2 пакетчета, бакпулвер – 2 равни чаени лъжички, пудра захар – 100 г, щипка сол, конфитюр или сладко по избор.

Приготвяне: Жълтъците и белтъците се отделят внимателно.

Белтъците се слагат в сух съд. Маслото се разбива с кристалната захар до побеляване. Към него, един по един, при биене се прибават жълтъците. Разбиването става с миксер. Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията. Към маслената смес слагате 3-4 супени лъжици от пресятото брашно и разбърквате. Добавят се 2 супени лъжици от киселото мляко и отново се разбърква. Разбъркването става на ръка с дървена лъжица или шпатула. Редуват се брашно и мляко докато свършат. Тестото се изсипва в тавичка с диаметър 24 или 26 см.

Сладкишът се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса на средна скара. Пече се около 30-35 минути. Проверявате с клечка за готовността на блата. Изпеченият блат още топъл се намазва с конфитюр за да може да поеме от него. Белтъците се разбиват с щипка сол докато бухнат. С шплиц се нанасят като малки конуси или по избор на формичките върху блата с намазания конфитюр. Запича се за около 5-7 минути в нагорещената фурна. Консумира се охладен.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles