22.8 C
София
понеделник, юни 24, 2024
spot_img

Св. свщмчци Януарий и Теодор в Пергия

Честват се на 21 април

Свещеномъченик Януарий е живял по времето на императорите Диоклетиан и Максимиан. Когато Януарий бил епископ в италианската област Кампания, управителят Тимотей на областта бил раздразнен от бързото увеличаване на християнската общност. Първо накарал епископа да се отрече от вярата си в Христа и да се поклони на идолите. Януарий останал твърд и непоколебим. Не помогнали нито обещанията, нито заплахите. Разгневен от това, Тимотей заповядал да го хвърлят в нагорещена пещ, но Януарий излязъл от нея невредим. По-късно епископ Януарий и други християните били дадени на животните в арената, но станало чудо и зверовете не им направили нищо. Накрaя епископът и другите християни, които не се поклонили на идолите, били обезглавени с меч.

Тялото на Св. Януарий било пренесено в Неапол, където и до сега се почита неговата памет. Жителите на Неапол го приемат като свой защитник и покровител.

Св. мъченик Теодор живял през царуването на император Антонин (138-161 г) в Пергия Памфилийска. Свети Теодор, като красив и снажен юноша, бил призван за войник, но отказал службата и да се поклони на идолите. Поради тази причина бил хвърлен в тъмница, но всеки път, когато езичниците,решавали да го подложат на жестоки мъчения, Бог по чуден начин му помагал и Свети Теодор оставал невредим.

Накрая на земните си дни светецът приел мъченическа смърт разпънат на кръст.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles