10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Тутманик по врачански (постен)

Много домакини изпадат в паника по време на постите, защото се безпокоят, че няма да успеят да нахранят близките си с нещо вкусно.

Паниката, в случая, е напълно излишна. Най-напред, защото хранитената страна на поста е спомагателна, и освен това, има ястия, които са вкусни и питателни дори и пости.

„Следвай ме” ви предлага едно от тях, което е характерно за Врачанския и Монтанския регион. Във Врачанско го наричат тутманик по врачански, в Монтанско – лучник или зелник, според плънката, с която е приготвен. Вариантите за това ястие  са с праз лук, с прясно зеле и дори с картофи. 

Продукти: 800 – 900 г брашно, 5 г мая,  1 кафена равна лъжичка сол, 4 супени лъжици олио, 7-8 стръка праз лук (една малка зелка).

Приготвяне: Тестото се приготвя, като в брашното се слагат солта, олиото и натрошената мая. Залива се ½ водна чаша хладка вода. Замесва се тесто. След като се замеси, тестото се покрива с брашно и кърпа, престоява около един час, докато бухне. Меси се отново и от него се отделя топка, колкото юмрук.  По-голямата част от тестото се разточва на кора с дебелина около ½ см и се разстила върху намазнена тава. Краищата на тестото трябва да висят извън тавата, защото е необходмо с тях впоследстнвие да бъдате „опакован” тутманикът.

Докато тестото втасва, празият лук се нарязва на кръгчета, посолява се и леко се запържва в мазнина. Накрая се слагат подправки по вкус. По желание с лука може да се запържат и една-две червени чушки. Лукът се изсипва в тавата, която е покрива с по-голямата част от тестото. Висящият пласт от него се залепват върху горния слой на плънката. Отделената топла от тестото, която е колкото юмрук, също се разточва. С това тесто се покрива останалият отвор с плънката в тавата. Пече се на силна фурна около 30 минути.

Приготвяне на плънката от праз лук: Нарязаният праз се запържва в 4 супени лъжици олио. Осолява се на вкус, добавя се копър или магданоз и червен пипер на вкус. По желание към лука могат да се запържат 1-2 червени чушки.

Приготвяне на плънка от зеле или картофи: Плънката може да се приготви от запържено зеле с кромид лук и подправки на вкус или предварително сварени, но не напълно, картофи с подправки на вкус.

В дните, когато не се пости, тутманикът може да бъде напълнен с някои от описаните видове зеленчуци, като в тях се прибави месо – пилешко, свинско или кайма, но до степен полуготово.

Магазини с отлично качество до вас (ТУК)

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles