18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Сервирането на алкохол – правило №1 в етикета

Всичко за Вашата трапеза с отлично качество и на добри цени можете да закупите от магазини АВАНТИ

Правилните му комбинации изразяват добър стил, грешният подбор на питиетата съсипва и най-вкусното блюдо

Сервирането на алкохол е правило №1 в етикета на масата, това е стилът, който показва нашата култура. Един погрешен подбор на напитките може да съсипе вкуса и на най-изисканото блюдо, и да остави неприятно впечатление у гостите. Затова изборът му трябва да се извършва с особено внимание.

За приятно начало на обяда или вечерята се поднася аперитив. Той определено създава елегантна атмосфера. Най-често се сервират сухо вино, сухо или полусухо шери, джин с тоник, шампанско или пенливо вино. Питиетата, сервирани като аперитив, не трябва след това да се появяват на масата, дори за десерта. Аперитивът предразполага гостите преди сервирането на храната и цели да стимулира техния апетит. Консумацията му обаче не бива да бъде продължителна – максимум 15 – 20 минути.

Разнообразни питиета, подходящи както за аперативи, така и за основните блюда и десертите можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте къде в градовете на страната са магазините АВАНТИ (ТУК). 

Последователността  

Когато става въпрос за последователност на сервиране на питиетата, основно правило е да се сервират първо белите вина, а след това червените, никога обратното. По този начин, гостът няма да забрави вкуса на предишното питие, тъй като няма рязка промяна в неговия вид.

Печеното месо се поднася с чаша червено вино, рибата и морските дарове с бяло.   

Сухите вина винаги се сервират преди сладките вина и ликьорите. Младите вина – преди старите. Слабите вина – преди силните. Много голяма грешка е сервирането на шампанско между вината. То винаги трябва да се сервира като първо питие или след виното.

Комбинациите

Спазването им е израз за отлично владеене на етикета.  

Преди хранене се сервират вина, стимулиращи апетита, вермути, горчиви вина и южни вина. С храната се предлагат полусухи или полусладки вина според вида й, както и червени, също според менюто. Следобед – най-добре чаша ликьор или коктейл, за предястие – сухо бяло вино, суха или горчива водка. С риба, бяло месо, птиче месо или морски дарове – полусухо или полусладко бяло трапезно вино. Спечено или дивеч се сервират червени вина, със сирена – червени вина с пълен аромат, с ядки, кафе, кекс и десерти – сладки вина, сладка водка и ликьори, а също и коняк (с черно кафе). Шампанското е подходящо е за почти всички ястия, сервира се преди хранене или с десерта, изключително добре се комбинира също и с хайвер. Със сметановите сосове, салатите със сос на базата на оцет, за шоколад и плодове – вино не се сервира.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles