10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Честото миене на ръцете нарушава защитата на кожата

Прекалено честото измиване на ръцете и използването на мокри кърпи нарушава предпазната бариерата на кожата. Това твърди дерматологът д-р Лили Дикманова пред радио „Фокус“, Варна.

В резултат предпазният й слой е особено уяздвим през зимата поради липсата на достатъчно слънчева светлина и ниските температури.

„По-интензивното миене със силни сапуни и измивни гелове, които са широко разпространени в магазините, нарушава бариерата на кожата. С много честото измиване се измива този бариерен липиден слой, който е върху нея, и в резултат на това се нарушава нейната пропускливост. Кожата вече няма тази защитна функция – защита към въздействието на фактори от околната среда, а просто става по-суха“, твърди д-р Лили Дикманова.

Тя препоръча използването на щадящи сапуни и гелове без силна и агресивна химична формула. Дерматологът предупреди, че хората, които работят в офис и често се мият или ползват мокри кърпички са податливи на дерматити.

При проблеми с кожата, по думите й, трябва да се ползват липидни кремове за ръце.

Както най-уязвими към кожни проблеми д-р Дикманова посочва хората, които чистят офиси, работят в кухни или работата им е свързана с често миене на ръцете. Чести дерматити правят още шофьорите и строителните работници, които работят с химични продукти.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles