10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Шишарките лекуват ревматизъм и кашлица

Всеизвестна е целебната сила на шишарките и продуктите от тях за облекчаване на кашлицата и прочистването на белодробните пътища. В тези случаи силата е в естествените терапевтични етерични масла, които те съдържат. Малцина обаче знаят, че шишарките лекуват и ревматизъм. Освен това, те стимулират кръвообращението и уриноотделянето.

Почитателите на народната медицина са категорични, че колкото повече шишарки има в къщата, толкова повече здраве има в нея.  Някои дори смятат, че лошата енергия изчезва, ако за кратко време държим в шепите си шишарка. Ефектът е още по-силен, ако тя е свежа, т.е. още зелена, току що паднала от дървото.  Те обаче са профилирани по болести в зависимост от произхода си. Например, те се използват не от вчера за лечението на скорбут, бронхит и заболявания на ставите. Те са в основата за много кремове, балсамови и настойки, тъй като са силно тонизиращи и стягат кожата.

Независимо от какво дърво са шишарките, в тях се съдържат ценни етерични масла, терапевтични съставки и витамини. В боровите има голямо количество танини – веществата с превантивна роля срещу инсулт.

За профилактика срещу мозъчния удар, както още се нарича инсултът, се използват млади, все още неразтворени шишарки, които обаче вече имат семена. Подходящо време за събирането им е от юни до септември, като в разгара на лятото нивото на танините в тях е най-високо. В случая няма значение от какъв вид дърво са те, но фитотерапевтите твърдят, че най-ефикасни са смърчовите шишарки, приготвени чрез сваряване и подсладен с мед. Те лекуват бронхити, настинки и кашлица. Някои казват, че действието им се разпростира и върху туберкулозата, но науката не е потвърдила това. Сиропът от тях е отлична профилактика за белите дробове на хора, живеещи в големите градове, които всеки ден за принудени да вдишват остатъците от изгорелите газове на автомобилите и различни производства.

От шишарки можете да си приготвите и трайна смес, която да съхраняване в буркан в хладилника.

Начин на приготвяне: В емайлиран или стъклен съд наредеге  ред шишарки, ред захар, като завършите горния ред със захар. Затворете плътно съда и го оставете на тъмно място за около една седмица. За това време шишарките трябва да започнат да пускат сок. Изчакайте още няколко дни, докато те пуснат всичкия си сок. След това сложете сместа да ври на бавен огън 45 минути. Не разбърквайте, а само леко притискайте шишарките с решетъчна или дървена лъжица.  Когато съдържанието на съда се охлади и те се утаят, изцедете готовия сок.

Приложение: Приемайте от сместа всеки ден по 3 пъти. Можете да изядете една лъжичка наведнъж, но можете да си направите и следната напитка: по 1 чаена лъжичка сироп и мед и 200 млл топъл билков чай. Пие се сутрин, 30 минути преди закуска , 30 минути преди обяд и вечер преди лягане.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles