4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Ваксинационен сертификат в ЕС от 15 юни

Тиери Бретон с изказване за руската „Спутник V”

Единен здравен сертификат в Европейския съюз ще бъде достъпен за гражданите на общността от 15 юни. Това обяви Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар, който контролира политиката на ваксинация в Европейската комисия, цитиран от световните агенции. „Той ще бъде достъпен от 15 юни в цяла Европа. Сертификатът не е задължителен, но авиокомпаниите може да го изискат“, каза Бретон по LCI TV.
Документът ще съдържа името на собственика, датата на раждане, номера на паспорта, както и информация дали е бил ваксиниран, с каква ваксина или дали има антитела от прекаран КОВИД-19.
При липса на такъв сертификат, както отбелязва еврокомисарят, пътникът ще трябва да се подложи на тест за коронавирус. Производството на руската ваксина „Спутник V“ в Европа след евентуално одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще отнеме около година и няма да може да повлияе на ситуацията с пандемията в страните от ЕС”, каза още каза още Тиери Бретон, който контролира политиката за ваксините в Европейската комисия. „Изключително уважавам руските учени и следователно нямам основание да се съмнявам в тяхната ваксина. Но моята задача, като еврокомисар, е да гарантирам, че ще имаме достатъчно дози ваксина“, допълни той.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles