10.9 C
София
вторник, май 7, 2024
spot_img

Ваксинираните в чужбина с право на пенсионна добавка у нас

На тях също се полагат 75 лева, за целта се подават документи в съответната регионална здравна инспекция по местоживеене, става електронно

Български пенсионери, които са се ваксинирали срещу COVID-19 в чужбина също имат право на еднократна добавка в размер на 75 лева, ако са го направили до 30 юни 2022 година. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. То  публикува указания за необходимите документи, които хората трябва да предоставят в съответната регионална здравна инспекция (РЗИ).

Право имат  

български пенсионери, които са ваксинирани срещу КОВИД-19 в чужбина (нямат поставена ваксина в България) до 30 юни 2022 година включително и не са вписани в националния регистър за имунизации imunohis.bg като получили:

– втора доза от ваксините на Пфайзер, Модерна или Астра Зенека;

– първа доза от ваксината на Янсен;

– бустерна доза ваксина срещу КОВИД-19.

Документите

Лицето трябва да представи в регионалната здравна инспекция по адресна регистрация (на електронен адрес, оповестен на сайта на съответната РЗИ или на място, лично или чрез свой представител) следната информация:

– копие на документ за самоличност, съдържащ точните имена на лицето и национален идентификатор (ЕГН или ЛНЧ);

– копие на  документ за поставени дози ваксини срещу КОВИД-19, съдържащ имената на лицето, както са изписани в документа за самоличност, дата на поставяне на ваксината/ваксините, търговското наименование на лекарствения продукт, пореден номер на поставената доза (когато е приложимо). Документът трябва да съдържа идентификационен номер, QR-код или подпис с печат на медицинския специалист, извършил ваксинацията;

– данни за контакт: телефонен номер, електронен адрес за връзка с лицето или с негов законен представител.

Срокове

Документите трябва да бъдат предоставени в съответната регионална здравна инспекция най-късно до 15 юли 2022 г. включително. След като те бъдат получени, служители на инспекцията преглеждат документацията. Ако е необходима допълнителна информация, подателят на документите се уведомява от РЗИ. След  проверка на съответствие с данните от НОИ, данните за лицата, отговарящи на условията, се предоставят от МЗ на НОИ за изплащане на еднократна добавка в размер от 75 лв. към пенсията.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles