7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Ватрушки с извара – закуска за вкъщи и за път

Запазват отличния си вкус и студени, приготвят се лесни, грешките са изключение, от тях не остава нито троха

Ватрушки – това е една от традиционните  вкусни закуски, които могат да бъдат консумирани както у дома, така и на път.

Вкусно с АВАНТИ (ТУК)

Дори студени, те запазват вкуса си. Това печиво е традиционно за украинската, руската, молдовската и беларуската кухня.  С тези така вкусни, пухкави и топящи  се в устата ватрушки можете да поднесете чаша ароматно кафе, капучино или чай. Всичко за трапезата ви можете да намерите на изгодни цени и високо качество във веригата магазини АВАНТИ (ТУК). И още нещо, ватрушките се приготвят лесно. Да не се получат е много рядко изключение. Със сигурност от тях няма да остане и троха, опитат ли ги домашните ви.

Продукти: 450 г брашно + количество за посипване на тестената топка и измесване, суха мая – 7 – 10 г, мляко 300 мл, краве масло – 50 г + за намазване на самите ватрушки, олио – 1 супена лъжица за намазване на тавата или хартията за печене, яйца – 3 броя, извара 9%, но може и по-нископроцетна – 500 г, ванилия – 1 – 2 пакетчета по един грам всяко (количеството е според вкуса), захар – 3 супени лъжици, сол – ½  чаена лъжичка.

Приготвяне: В купа се изсипва сухата мая, 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно.  Прибавят се 100 мл мляко и се разбърква до еднородна маса. Налива се останалото количество мляко и отново се разбърква добре. Покрива се с найлоново фолио и се оставя на топло място 20 минути, докато започне да увеличава обема си. В брашното се прибавя солта, оформя се гнездо, в което се слага едно разбито яйце, омекналото масло и сместа с млякото и маята. Разбърква се до еднородна маса. Добавя се лъжицата олио и се замесва меко тесто. Тестото се покрива с найлоново фолио и се оставя да втаса за един час. Изварата се натрошава на ситно без бучици, прибавят се 2 супени лъжици захар, ½ лъжичка сол, 1 яйце и ванилията. Всичко това се разбърква до еднородна смес.

Съдът за месене се посипва с брашно, тестото се измесва отново и се разрязва на две части, от които се оформят „саламчета”, нарязват се на еднакви парчета. От всяко парче се оформя малка питка. Тавата се намазва с олио или се застила с намазана с мазнина хартия за печене. Питките се разполагат на 2-3 см разстояние една от друга, като крайчетата им се изтеглят нагоре като стени.  Във всяка ватрушка се слага по половин супена лъжица от плънката с извара, като се внимава да не излезе от оформената тестена формичка. Тавата с ватрушките се покрива с кърпа, тестото престоява десетина минути, за да увеличи малко обема си. След това всяка ватрушка се намазва с тънък слой разбито яйце, пекат се в нагорещена фурна до 180 градуса в продължение на 10-12 минути. След изпичането, още докато са топли, всяка ватрушка се намазва от всички страни с разтопено краве масло.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles