8.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Великденски перашки с плат и декупаж

До Възкресение Христово остават броени дни. Освен традицинното боядисване с купешки бои или пък с такива, приготвени от растения, съществуват още много интересни начини за създаване на истински шедьоври за празника. „Следвай ме” ви предлага два от тях – перашки с плат и декупаж.

С плат и дантела

Колкото и невероятно да ви се струва, можете да направите възхитителни великденски яйца  без нито капчица боя. За целта е необходим плат от естестествен материал  (на 100%) – коприна или памук. Всяко сурово яйце се обвива плътно с шареното парцалче и се връзва. Когато всички са готови, се варят около 15 минути във вода с оцет. Пропорцията е 3-4 супени лъжици оцет на 3 литра вода. Важно е обаче преди започване на процеса по увиването на яйцата те да са бели и да бъдат измити добре. След като бъдат сварени, се изчаква известно време, докато платът поизсъхне и едва тогава се сваля от тях. Следва обичайното полиране с олио.

Изключително красив  е ефектът на украса с парче от мрежест чорап, дантела или друга материя тип мрежичка. Орнаментите преминават върху яйцето и се получава  изящна рисунка.

Свареното яйце се увива в мрежестата тъкан и се потапя в боята за 3-4 минути. Развива се, когато дантелата поизсъхне. И тук се препоръчва яйцата да са бели, тъй като очертанията са по-красиви.

С декупаж

Красив вариант е и декупажът на яйца със салфетка. Тази техника е сравнително нова, но вече набира популярност във всякакви украси. Необходими са сварени яйца, пъстри салфетки, ножица, лепило (прозрачно или бяло за хартия), четчица.

Етапите на работа:

1. Вземете книжна салфетка с картинки, изрежете ги прецизно с ножичката. Отделете горния слой с рисунката.

2. Пригответе лепилото за работа с четката.

3. Намажете повърхността на яйцето с тънък слой лепило, сложете картинката от салфетката и прилепете плътно по овала. Намажете отгоре с лепило. Оставете го да изсъхне и да покаже очарованието си.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles