5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Мъж издъхна пред входа на болница, не му оказали помощ

Инцидентът е станал пред V-та градска в София

Сн.: Мъжът починал въпреки усилията на лекарите от Спешна помощ

Мъж издъхна пред входа на болница, лекари не са му оказали медицинска помощ. Инцидентът е станал в V -та градска болница в София. За него сигнализира в социалните мрежи очевидец, който е успял да снима случилото се, съобщава агенция „МОНИТОР”.  (Вижте оригиналния текст ТУК) или прочетете дословно предадената новина от агенция „МОНИТОР” по-долу.

„В момента, в който човекът излезе пред болницата рухна на земята и започна да стене. 30 минути се молих някой да излезе да го види, защото видимо не е добре. След това се обадих на 112“, разказа очевидецът. През това време минувачи наблюдавали, обсъждали социалното му положение, пише медиата.

Когато линейката пристига, човекът вече е издъхнал. По думите на очевидеца дежурният екип заявил, че в дробовете му има събрана вода.

„Става дума за 71-годишен мъж, който е можело да бъде спасен, ако веднага са предприети реанимационни действия, коментира пред „Монитор“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

Тя разказа, че сигналът е подаден в 11.54 часа. Точно по това време обаче свободен екип в центъра не е имало. Линейка с лекар и необходимата реанимационна апаратура се е освободила в 12.11 часа и веднага е поела към V-та градска болница. Колата пристигнал на адреса в 12.20 часа.

„На човека са оказани реанимационни спешни грижи в пълен обем, но вече е било късно. Въпрос на броени минути е било някой да му помогне по-рано“, заяви Катя Сунгарска.

„Човекът почина 2 минути по-късно като куче пред болницата. Междувременно една жена излезе от болницата, докато той още беше жив и каза че се преструвал, че нищо му нямало. Друга излезе да го разпитва за социалния му статус и дали е осигурен, но никой не му помогна“, възмущава се очевидецът.

Според Закона за здравето за човек, изпаднал в безпомощно състояние на улицата следва да се сигнализира за спешен екип на единния телефонен номер 112 или в лечебно заведение, ако то е в непосредствена близост.

„В случая става въпрос за мъж изписан същия ден от V-та градска, още е бил на количката. С него е бил брат му. Състоянието му се е влошило на излизане от лечебното заведение“, уточни Сунгарска от Спешна помощ.

„Монитор“ търси продължително по телефона изпълнителния директор на V-та градска болница д-р Борил Петров, но той не отговаряше. Директорът се обади, едва след като репортер заяви на секретарката му, че ще бъде публикувано, че той не е отговорил на телефонните позвънявания на журналиста.

„Доколкото разбрах, случило се е не в болницата, а извън нея. Разпоредил съм вътрешна проверка, ако има виновни и фактите отговарят, ще бъдат наказани най-строго административно“, коментира директорът Борил Петров и допълни, че е дал срок да му бъдат докладвани резултатите от нея в четвъртък до обяд.

По думите му 71-годишният мъж е приемал четири пъти в болницата от 25 февруари до 24 април, когато е изписан и починал. Пациентът страдал от множество заболявания.

„Той беше изписан в добро състояние. Случил се е внезапен инцидент с фатален край, но пред болницата, а не в нея“, каза още изпълнителният директор Петров.

Междувременно от агенция „Медицински надзор” съобщиха, че нейният изпълнителен директор Росен Иванов е разпоредил незабавна проверка на случая.  Резултатите от нея ще бъдат докладвани най-напред на здравния министър Кирил Ананиев.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles