22.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Връхлита ни нова магнитна буря

Хранене предимно с плодове и зеленчуци, без животински мазнини и повече вода, за да премине дискомфортът по-лесно, съветват лекари

Нова магнитна буря предстои да ни връхлети на 19 септември, предупредиха астрономи, съобщава Meteo Balkans.

Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1. Възможно е да се усили до G2, предупреждават учените.

Mагнитните  бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Причината за предстоящата буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3429, което изригна на 15- септември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали средно по сила изригване на Слънцето с голяма интензивност – M2 (R1)  в рентгеновия диапазон.

Магнитните бури могат да причинят главоболие, отпадналост, липса на концентрация и още редица неразположения.

Стопроцентова защита срещу тях няма. Според някои специалисти панелните блокове, характерни за голяма част от старите жилищни комплекси, до някаква степен предпазват със своята метална арматура.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките. Ако все пак не можете да се отървете от досадното главоболие през този период, може да пробвате някои от следните методи:

Почивка и релаксация

Отдихът и релаксацията могат да помогнат за облекчаване на главоболието и отпадналостта. Можете да се отпуснете в тиха и тъмна стая, да слушате успокояваща музика или да използвате техники за дишане и медитация.

Хидратация

Пиенето на достатъчно количество вода през деня може да помогне за облекчаване на симптомите.

Избягвайте стреса

Стресът може да бъде един от основните фактори, предизвикващи главоболие и отпадналост. Опитайте се да намалите стреса в живота си, спортувайте.

Правилно хранене

Някои храни и напитки, като алкохол, шоколад, кофеин и изкуствени добавки, могат също да предизвикат главоболие и отпадналост. Опитайте се да избягвате тези храни и напитки или да ги консумирате в умерени количества.

Физическа активност

Умерената физическа активност може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване на главоболието. Опитайте се да правите редовни физически упражнения, като ходене, плуване или йога.

Важно е да се отбележи, че ако главоболието и отпадналостта са чести и силни, е препоръчително да се консултирате с лекар.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles