11.8 C
София
неделя, май 12, 2024
spot_img

График за тестването на системата BG-ALERT в страна

Сирените ще вият от телефоните ни от 7 ноември, съобщенията ще са на български и английски език, ще информират за опасности

Тестването на системата BG-ALERT, която беше включена по погрешка преди дни и паникьоса много хора, ще започне от 7 и ще продължи до 29 ноември. Това ще става по график за всяка област. Предназначението й е да ни предупреждава чрез телефоните ни със звук и писмени съобщения при извънредни ситуации и бедствия. Текстът за какво точно става дума ще се изписва на екраните на български и английски език. Подробни разяснения са дадени на сайта на системата.

Тестовете целят проверка на функционирането й, както и населението да придобие представа за за нея информацията на мобилните устройства.

Те ще започнат от 7 ноември в област Габрово. На 14 ноември съобщения ще получат хората от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен; на 15 ноември – Велико Търново, Разград, Русе и Силистра; на 16 ноември – Варна, Добрич, Търговище и Шумен; на 21 ноември – Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол; на 22 ноември – Благоевград, Кюстендил, Перник, София и Софийска област; на 23 ноември – Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.

Предвижда се на 29 ноември да се проведе национален тест в страната. Тогава, в продължение на половин час – от 12:00 до 12:30 ч., ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език.

Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles