20.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

По 195 лв. стипендия за ученици с дарби

Тя е еднократна, отпуска се по проекта „Успех за теб“, тя е една от мерките за допълнителна подкрепа на личностното развитие  

По 195 лева еднократна стипендия ще получат ученици с изявени дарби по проекта „Успех за теб“, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Новата стипендия е само една от мерките за допълнителна подкрепа за личностно развитие, заложени в проекта, който се реализира по програмата „Образование“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс. С децата таланти ще има допълнителни занимания, за да се развиват.

За стипендията могат да кандидатстват ученици от първи до седми клас с представен документ, който потвърждава класиране в национален или международен конкурс, олимпиада и състезание в периода след започването на проекта (27 януари 2023 г.)

В рамките на всички дейности по проекта ще има възможност училищата да оборудват нови кабинети (до 9000 лева) или да купят допълнително оборудване (до 6000 лева) за работа с деца с таланти или със специални образователни потребности, както и за осигуряване на средства за работата на специалисти и други.

Очаква се над 4500 педагогически специалисти и непедагогически персонал да бъдат включени в обучения за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Едно от обученията е за прилагане на картата за функционална оценка на индивидуалните потребности на ученици със специални образователни потребности и хронични заболявания. Специални обучения ще има за прилагането на инструментариуми за ранно идентифициране на ученици в риск от преждевременно напускане на образователната система, за маркери при риск на деца и ученици, и за определяне на възможности за предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие на ученици.

Друго обучение ще има за използване на инструментариум за откриване на дарбите и за определяне на възможности за стимулирането им.

Предвижда се и въвеждаща квалификация за осъществяване на обща и допълнителна подкрепа, както и обучение на непедагогически персонал (образователни медиатори, социални работници).

Целта е учителите да могат да предоставят обща и допълнителна подкрепа на ученици със затруднения в обучението по предмети и специално по български език и литература, както и за подготовка за държавни зрелостни изпити. Има и ресурс за междуучилищни дейности и за работа с родители на деца от уязвими групи, които да бъдат мотивирани децата им да посещават училище.

Работата по започването на различните дейности бе акцент на работна среща на екипа за управление и организация на проекта с представители на териториалните екипи от Регионалните управления на образованието, която се състоя в Пловдив.

Общият бюджет на проекта „Успех за теб“ е 151 123 000 лева.

На 27 януари тази година БТА писа, че близо 100 000 деца и ученици ще получат обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие по проекта „Успех за теб“ по новата програма „Образование“ – 2021-2027 година, финансирана от Европейския съюз (ЕС). Това съобщи тогава служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов пред журналисти след подписването на договора по програмата заедно с проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция (ИА) „Програма за образование“ и ръководител на Управляващия орган.

„При изпълнението на този проект ще бъдат обхванати над 100 000 деца и ученици, които ще имат възможността да получат подкрепа за своето личностно развитие. Това е едно своеобразно продължение на Механизма за обхват, който е държавна политика, водена от няколко правителства подред и това дава възможност да направим училището желано за децата и да може да обхванем колкото може повече ученици в училищната мрежа“, каза тогава министър Сашо Пенов. Той припомни, че през миналата година беше постигнат успех и в училищата бяха върнати над 10 000 деца. С този проект ще имаме възможност отново да наблегнем на тези дейности, като той, освен към децата, е насочен и към родителите, добави образователният министър.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles