10.8 C
София
събота, май 4, 2024
spot_img

Дефибрилатори на възлови места в София

Автоматичните апарати спасяват животи при риск от внезапен сърдечен арест, служители ще бъдат обучени как да ги ползват

Автоматични дефибрилатори ще бъдат поставени на възлови места в София. 20 броя ще бъдат закупени от Столичната община. Така тя става лидер в национален план в прилагането на тази европейска политика. Това съобщи Млина Едрева, общински съветник и заместник-председател на Бюрото на Европейския комитет на регионите.

Първите четири бяха поставени миналата година, в най-натоварените метростанции. Това са „Орлов мост“, „НДК“, „Сердика“ и „Стадион Васил Левски“. Обучени за работа с тях са 144 служители на Метрополитен и Столичния инспекторат. От новите ще бъдат поставени два в културни на общината – Софийска градска художествена галерия и Градската библиотека, в четирите общински болници, както и в още метростанции.

Този месец OMW монтира автоматични дефибрилатори на 20 свои бензиностанции, разположени на магистрали и транзитни пътища.

По данни на Българския съвет по ресусцитация използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от спирането на сърцето подобрява шансовете за оцеляване с 50-70 на сто.

По данни на Фондация „Първите три минути“ близо 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест, като за много голям процент от хората той се случва извън болнично заведение. Сърдечен арест възниква, когато нормалната работа на сърцето спре поради електрическа малфункция, което причинява внезапна загуба на кръвообращение и води до липсата на приток на кислород за мозъка.

„Изследванията сочат, че използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от спирането на сърдечната дейност подобрява шансовете за оцеляване с 50-70%, а незабавната му употреба може да доведе до 90-95% преживяемост. Очевидно е, че колкото по-бързо пациентът получи адекватна помощ, толкова по-големи са неговите шансове,“ каза проф. д-р Иво Петров, председател на Българския съвет по ресусцитация.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles