16.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Телата на заледените деца-жертви на инките са запазени в Андите

15-годишно момиче остава съхранение благодарение на това, че тялото му е замръзнало, в него все още се наблюдава кръв, органите са цели

Заледените деца на инките. Така ги наричат учените – медици, антрополози, етнографи. Три напълно съхранени тела бяха открити през 1999 година на върха на вулкана Лулайляко в Андите, на границата между Чили и Аржентина, на над 6000 м надморска височина. От тогава досега науката продължава да гадае, как така те са се съхранили.

Петнадесетгодишното девойче (виж снимката) е било пренесено в жертва на боговете. Предполага се, че това е станало преди пет века. Тялото му не само, че е запазено благодарение на изключително ниските температури, но и вътрешните му органи са съхранени. Учени дори откриват кръв в кръвоносните съдове. Проучването на този невероятен обект продължава.

Замръсналата 15-годишна жертва La Doncella

Към момента телата на тези три деца се смятат за най-добре съхранените по естествен път мумии на света. До тях са открити злато, сребро и бели пера за украса на глава. Изследоватеите наричат въпросното момиче La Doncella.

Инките принасяли в жертва на боговете си деца, тъй като смятали, че те са по-чисти, отколкото възрастните хора. Когато се стигало до принасяне в жертва на възрастни, главите им са били отрязвани, за разлика от тези на децата, които били не били докосвани от нож. Ритуалът се наричал „Капокоча”. Той се изразявал в това да се жертват най-здравите и красиви момичета и момчета в дар на боговете. Те били оставяни да замръзнат на върха на вулкана Лулайляко в Андите. Пред да ги качат там променяли начина им на хранене, като това започвало няколко години преди това. Те ги им давали обилно и разнообразно количетво храна, давали им и опиати. Преди това те ядели предимно картофи. Освен това, ги упоявали с алкохолът. Напитката се  казвала „чича“, а опиатът бил листа от кока. Точно такива листа са намерени в устата на една от детските мумии. Това напълно съвпада с вярванията на инките, че консумацията на наркотици довежда човек в състояние близко до божественото и дава на простосмъртните възможността да надзърнат в света на духовете и боговете.

Тези ритуали не били извършвани само по важни поводи, това била рутинна традиция, която се правила при суша, при отпразнуване на важна военна победа или просто да се почетат боговете.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles