4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

ЕМА одобри ваксината на Novavax

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри вакнината Novavax. Нейните експерти проведоха извънредна среща в понеделник, за да вземат своето решение. ЕС вече е подписал сделка за закупуване на до 200 милиона дози от ваксината на Novavax, в очакване на разрешение за употребата й от базираната в Амстердам EMA, съобщава DW.

„ЕМА препоръча да се издаде условно разрешение за пускане на пазара на ваксината на Novavax, Nuvaxovid, за предпазване от Covid-19 при хора над 18-годишна възраст“, заяви Европейската агенция по лекарствата.

Това е петата препоръчана за използване ваксина в Европейския съюз.

С какво Novavax е по-различна?

Novavax използва подобна технология като ваксините срещу хепатит В и магарешка кашлица, които не трябва да се съхраняват при свръхниски температури. Това би могло да му даде конкурентно предимство в логистично отношение, особено в региони с по-слабо развита инфраструктура.

Компанията използва генно инженерство за отглеждане на безобидни копия на протеиновия шип на вируса. След това шипът се пречиства и се смесва с химикал, който засилва имунната система.

В съществуващите ваксини в ЕС се използват по-нови технологии. AstraZeneca и Johnson & Johnson използват вирус на обикновена настинка, за да предадат генетичното послание, което може да осигури имунитет. BioNTech-Pfizer и Moderna използват до голяма степен РНК технология.

Световната здравна организация миналата седмица даде спешно одобрение на ваксината на Novavax, която се произвежда от базираната в САЩ компания и Серумния институт на Индия.

Ваксината CovavaxTM е деветата ваксина, която получи одобрение от СЗО.

Novavax в момента тества как се представя ваксината срещу Омикрон.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles