4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Емблематични образи в книга-албум за Петър Папакочев

Катя Попова

На сн.: Райна Кабаиванска

Фотографии на Гунди, Чудомир и Райна Кабаиванска са събрани в книга посветена на творчеството на фотографа Петър Папакочев.

Книгата-албум „Петър Папакочев: Паметта на светлината“  е  галерия от образи на личности, преминали пред обектива на фотограф-художника Петър Папакочев през  десетилетията от края на Втората световна война до първите години от XXI век. Изданието включва 300 художествени студийни черно-бели фотографски портрети на най-видните представители на българския културен, научен, и обществен елит от този период, както и на известни личности на европейската и световна култура, посетили София  през тези години. Повечето фотографски  изображения в албума вече са придобили иконично значение за  образната култура на страната и са част от визуалната памет на нацията.

Георги Аспарухов – Гунди

Културологът доц. Георги Лозанов припомни през 2012 г: „За прочутото парижко фотостудио „Аркур” Ролан Барт казва, че за да влезеш във френската култура, задължително е трябвало да минеш през него. София също си имаше своя „Аркур“ и той се наричаше Петър Папакочев.“

Премиерата на книгата-албум, дело  на Издателска къща „Знаци“ се състоя на 30 май в Музеs за история на София.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles