10 C
София
петък, май 10, 2024
spot_img

 Жълтите павета затварят центъра

Започват пак да ги пренареждат по бул. „Цар Освободител“ в участъка между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“

Пак драма с минаването през идеалния център на София. Затварят части от него заради една твърде позната драма – тази с жълтите павета. Започват пак да ги пренадеждат. Тази добива хумористичен отенък новина съобщиха от Столичната община. Ето какво ни казват оттам.

От 16 юли започва пренареждането на жълтите павета по бул. „Цар Освободител“ в участъка между бул. „Васил Левски“ и ул. „15-ти ноември“ и движението в този отсечка се затваря. Алтернативните маршрути за движение са бул. „Васил Левски“ в посока бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Дондуков“, бул. „Сливница“ и  ул. „Оборище“, посочи Ангел Джоргов.

Забраняват се  престоят и паркирането на пътни превозни средства на североизточната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „Дунав“.

„Пренареждането на проблемния участъкът от бул. „Цар Освободител“ е за сметка на фирмата- изпълнител „Трейс Груп“.  Общата му площ е 2000 кв. м., а стойността с труд и материали е 206 хи. лв., които не са заплатени от общината“,  посочи още Ангел Джоргов.

След разместването на жълтата паважна настилка в участъка, по заповед на кмета Фандъкова, бе създадена експерта група с преподаватели от УАСГ, МГУ, строители, проектанти и експерти от Столичната община. Експертната група извърши серия от изследвания и изготви предложение за промяна на технологията на редене, на материалите за фугата и основата под паветата. Предложената технология беше изпълнена на тестови участък до депо „Враждебна“, където се направиха и допълнителни изпитвания.

Предложената технология е съгласувана от Националния институт за недвижимо културно наследство. „Променена е зърнометрията на фугата и на основата, паветата ще се сортират, ще се поставят специални профили в зоните, където няма бордюри. На тестовия участък пробвахме и специална емулсия, която да се добавя във фугата, но за съжаление използването ѝ не се разрешава от НИНКН, тъй като се отклонява от автентичната технология“, обясни инж. Джоргов.

Очаква се дейностите по бул. „Цар Освободител“ да приключат в средата на септември.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles