23.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Изоставено бебе оцеля при -20 градуса в Сибир

Откриха го момчета навръх руската Коледа, родителите на едно от тях вече искат да осиновят спасеното момиченце

Бебе, изоставено при температури от -20 градуса в Сибир, е оцеляло и е в добро състояние. За случая съобщи BBC, като се позова на местни руски медии.

За намереното бебе се грижат в болницата

Новороденото е намерено от петима тийнейджъри в голяма кутия за яйца на отдалечен път край село Сосновка, близо до Новосибирск в петък, когато Руската православна църква отбелязва Рождество Христово по Юлианския календар. Момчетата се разхождали безцелно, когато чули немощни звуци. Помислили, че наблизо има изоставено кученце и започнали да търсят по посока на звуците. Натъкнали се на кутия. Когато я отворили, намерили в нея бебе. Момчетата веднага позвънили на близките си и съобщили за находката. Родителите на едно от момчетата, които пристигнали първи с колата си, закарали изоставеното новородено в болницата. Оказало се, че то е момиченце. Полицията издирва майката и е започнала наказателно разследване за опит за убийство на непълнолетно лице. Според неонатолозите бебенцето е родено на 3 януари.

Родителите на тийнейджъра, които са закарали бебето в болницата, са изявили желание да го осиновят, но трябва да изчакат дали няма да бъдат открити негови биологични роднини.

Пред руски медии бащата Дмитрий Литвинов разказва, че петте момчета излезли на разходка в деня на Коледа, който в Русия е на 7 януари. „Вече беше тъмно, те светнали с телефоните си и видели какво има в кутията“, обяснява той. Вътре било момиченцето, оставено с парцалено одеяло и шише. Дмитрий и съпругата му Анна били повикани от сина им Ренат и откарали бебето в болницата. Те се опасявали се, че детето, което било само на няколко дни, може да е получило измръзване и да не оцелее. При пристигането лекар бързо прегледал бебето и го затоплил, като разтривал нежно ръцете и краката му. Момиченцето порозовяло и било установено, че е здраво, а по-късно било прехвърлено в детска болница, където в момента се полагат грижи за него, гласи съобщение на местните здравни власти. Селяните от Сосновка са категорични, че е чудо. Как иначе да си обясни човек, че навръх Рождество Христово момчетата ще се разхождат точно на това място. Желаещите да осиновят момиченцето пък, вече дори са му намислили име – Вера.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles