14.2 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

#Израел# В най-ниско, 3-то ниво на терористична заплаха сме (ОБЗОР)

След като правителственият „Еърбъс“ евакуира отттам 93 човека, има готовност за втори полет, за още 68 души, чака разрешение от израелските власти

След заседание на Националния контратерористичен център заради ситуацията в Израел министър-председателят Николай Денков обяви какви са рисковете от терористични заплахи у нас.

резултат на нападението на „Хамас“ срещу Израел в събота, 7 октомври, призори, когато изстреля над 5000 ракети, резултатите към момента са над 600 загубили живота си, близо 2000 са ранените, десетки са отвлечените жени, деца и ученици.

„Във връзка със стартиралите бойни действия между Израел и палестинските територии до този момент са проведени две заседания на Националния контратерористичен център, който се намира под координацията на ДАНС. На база на тези две заседания е изготвен доклад, изпратен към министъра на вътрешните работи, който контролира цялата антитерористична дейност на територията на страната“, заяви премиерът.

В доклада се констатира следното: По отношение на общите заплахи от терористична дейност в България – няма повишен риск и нивото остава най-ниско, трето ниво, което означава, по думите на Денков, че трябва да се внимава.

„По отношение на институциите, които по принцип са с повишен риск – летища, гари, синагоги, както и туристи от държавата Израел – там е повишено нивото на риск на внимание, жълто ниво и съответно са предприети мерки от институции, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове. По отношение на всички останали институции, държавни институции и всичко останало, нивото остава най-ниското възможно – зелено, така че там няма повишен риск, каза министър-председателят. Ситуацията се променя много бързо, има сериозна опасност от развитието на конфликта и неговото ескалиране, има такива индикации, които могат да доведат до повишаване на бежанските потоци, рискове, свързани с доставката на суровини, както и цените на тези суровини“, посочи Денков.

По думите на председателя на ДАНС Пламен Тончев се запазва рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България.

Тази сутрин правителственият „Еърбъс“, изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел, евакуира 93 – ма човека. Те вече са в София. От тях 92-ма са българи, един е хърватин. Част от сънародниците ни са зъболекари, които са били там на научен конгрес, а останалите туристи. Министърът на външните работи Мария Габриел, ги посрещна на летището и заяви, че има готовност за втори полет, но се чака разрешение от израелската страна. С него ще бъдат евакуирани още 68 български граждани, които са заявили желание да се върнат в родината.

„Нямаме заявки да евакуираме дипломатите и техните семейства“,  уточни тя.  

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles