Инвалидната пенсия на актьора Георги Стайков със закъснение

Получи я след три месеца ходене по мъките, прикован е на легло от множествена склероза

Актьорът Георги Стайков, който е на легло получи инвалидната си пенсия с огромно закъснение от три месеца, съобщиха негови колеги. От четири  години той се бори с множествена склероза и живее почти отшелнически в апартамента си до бургаския театър.

Той, както и много други хора с ТЕЛК останаха без средствата, отпускани им точно заради заболяванията, продължително време.

Преди дни той я е получил 720 лева, колкото е инвалидната му пенсия. Тук не отваряме дума за това, за колко време ще му стигнат тези пари при шеметната инфлация и постоянното надуване на цените на хранителните стоки. През това време той преживяваше благодарение на помощта от приятели. Заради забавянето на инвалидната пенсия Стойков заплаши през февруари, че се е консултирал с адвокати. Те му казали, че той може да осъди държавата за закъснението и то не са няколко стотин или дори няколко хиляди лева, а за нещо повече – за 20 млн. лева.

Актьорът е прикован на легло и за него се грижи личен асистент, за чиито услуги той плаща сам. ТЕЛК решение позволява разходите да бъдат поети от държавата.

Забавянето на изплащането на инвалидните пенсии се получи заради промени в законодателството и засегна хиляди българи с тежки диагнози.

Георги Стойков е роден е на 10 август 1964г. в град Велико Търново. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил-Философ “ в град София, а през 1989 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалността актьорско майсторство в класа на Енчо Халачев.

Известен период работи в Народен театър „Иван Вазов“, след 1991г. заминава за Лондон, където живее няколко години, а след това се установява в Стокхолм. Жени се за шведска оперна певица през 1995-та, от която има син. През 2011 г. се развеждат. Най-голямото му постижение е портретът на бившия съветски шпионин Александър Залаченко в шведската филмова трилогия “Милениум”, базирана на книгите на Стиг Ларсон. В България Георги Стайков е известен с ролята си във филми, като “Вчера”, “Без драскотина”, “Резерват”, “Мисия Лондон” и “Тилт”. Той е участвал и в сериала “Седем часа разлика”. За разлика от Швеция, където много му липсва слънцето, той се чувства най-добре в Бургас, заради морето, риболова, приятелите. “Един лъв обича слънце” казва той.

През 2007г. е член на журито на София филм фест. През 2011 г. играе във втория сезон на „Под прикритие“.  Получава награда за „Мъжка роля“ във филма „Без драскотина“ (Варна, 1989).

Exit mobile version