15.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Испанската трапеза започва с тапас

Испанската кухня, макар и средиземноморска, има две отличителни черти от останалите в този регион. Тя е силно повлияна както от мавританската – люти подправки, така и от еврейската, която е основана на разделното хранене, респективно готвене. Те са й наложени от Моисеевия закон, който повелява кашера, т.е. не се позволява смесването на приготвяне и ядене на месо и мляко, риба и мляко и въобще млечни и месни продукти.

Нито един испански готвач не може да мине без картофи, домати, чушки или боб. Зехтинът се прилага широко, олиото е малко застъпено. Дори високите му класове са по-евтини, отколкото във всички останали страни в Европейския съюз, тъй като Испания произвежда 44% от маслините в общността.

Испанците не посрещат гости без да им сервират най-напред тапас, така е и в ресторантите. Така се наричат дребните мезета, тип хапки, които могат да бъдат дори тънка филийка хляб с филе, поднесена върху чашата с вино, пълнено хлебче или нещо друго.

Рецепти:

Тапас-тортола

Продукти: 4 картофа, 3 червени чушки 6 яйца, 4 суп. лъжици зехтин, 1 голяма глава кромид лук или 2 малки, 3 скилидки чесън,1/2 чаена лъжичка лютив червен пипер и 1 връзка магданоз.

Обелените и нарязани картофи  лук се пържат в зехтина, добавят се чушките и чесънът и се задушават за 5 минути. Охлажда, прибавят се подправките, добавят се яйцата. Във фурната се загрява намазана със зехтин тавичка с тънки стени, в нея се изсипва сместа и се пече 15-20 минути.

Тапас-тортола се сервира студено, нарязано на малки парченца. Подходящо мезе е както за червено, така и за бяло вино.

 Тапас с карамелизиран лук

Продукти: 4 големи глави кромид лук, олио, 5 суп. лъжици захар, винен оцет.

Изчистеният лук нарежете на тънки филийки. Налейте олио в тигана до покриване на цялото му дъно. На средногорещ котлон пържете лука докато стане прозрачен, бъркайте, за да не загори. Посолето го. Когато започне да става прозрачен, го посипете със захар, за да се карамелизира. Намалете огъня, докато лукът добие златист цвят и водата се изпари. Накрая го полейте със струйка оцет, за да му придадете сладко-кисел вкус.

Този тапас може да се намаже на малки хлебчета или по лъжичка от сместа да се сложи върху миниатюрни сухари или запечени формички от тесто.

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles