Креативни решения за новогодишната елха

Играйте смело с формите и цветовете, но винаги съобразявайте размера на коледното дърво с този на помещението

Подготовката на Рождество Христово и Нова година неизбежно минава през украсата на елхата. Колкото са домовете и семейства, толкова са и решенията. Има обаче няколко базови правила, към които следва да се придържаме, за да не получим вместо коледно дърво лъскаво чучело и откровена безвкусица.

Стил фюжън

Стилистиката на самото дърво, както и размерът му, трябва да са съобразени с дизайна и размера на стаята. То не трябва да противоречи на наредбата и да хармонира на мястото, където сте го поставили.

Спазвайте следните правила:

= размерът на елхата зависи от стаята

= пухкавото дърво не се нуждае от много украшения

= първо се слагат гирляндите, а после играчките

= символът на Нова година – елхата, не трябва да ни се изпречква постоянно на пътя

Поклонниците на източния календар могат да събразят украсата в годината на тигъра, каквато се явява 2022-ра. За това животно близките природни цветове са зелено, синьо, свето синьо, кафеникаво, жълто, черно. Поне така казват споменатите вече поклонници. Дори да не сте от почитателите на източния календар,  коледното дърво може да изглежда много приятно и авангардно с три цвята – синьо, зелено и жълто.

В годината на тигъра

Естествената текстура на украшенията винаги е впечатлявала със своята естественост. Можете да експериментирате с шишарки – оцветени, увити във фолио или натурални, клончета и слама, като допълнение към украсата.

Украсяването може да бъде разнообразно. Експериментирайте смело. Класическият тренд никога не излиза от мода. Ако го вземете за базов, можете да завършите общата визия в стил бохо шик или фюжън. Красивата цветова гама винаги остава целено, златисто, червено.

Скандинавски стил

Скандинавският стил все повече се налага в украсите в последните години. Той се характеризира  бели отенъци, сякаш дървото е посипано със сняг.

Това се постига със специална пяна, която се продава в магазините. Можете на разхвърляте и малки щипки памук по клончетата на дървото. Вместо играчки в скандинавските страни по традиция окачват джинджифилови сладки, гевречета, бонбони, шишарки. Самото дърво е хвойново.

Елхата на Алвар Аалто – френски архитект, наподобява по украса скандинавската до известна степен. Разликата е, че не се оцветява в бяло,  а залага на екологията. Дървото обикновено е живо. Украсата е от  естествени материали: плодове, сушени плодове, пръчици канела, шишарки, дървени играчки. В този стил пластмасата отсъства напълно.

Минимализмът подсказва минимално количество декор. Според световната тенденция, обикновено се избират еднотипни играчки, най-вече топки, в бяло или черно. Може да се вържат и панделки в светли полутонове, но да не са прекалено много.

В стил минимализъм

Стилът бохо – шик се асоциира с небрежност, сливаща се в елегантност. Акцентирайте върху играчките ръчна изработка, килимчето под елхата, маниста и помпони. Пищните панделки също се вписват в стилистиката, а и добре изглеждат на дървото. За бохо – шик е подходяща елата. 

Ретро стил – това е възможността да извадите кутията със съхранените играчки от детството и смело да накичите с тях елхата. Действайте смело така, както с ентусиазъм сте урасявали новогодишното дърво в детството.

Решите ли обаче да платите данък на стила модерн, то трябва да се придържате строго към геометрията. Съчетайте големи с маки топки. Цветовете им могат да бъдат нестандартни.

Стил модерн

Стиловете авангард и фюжън подсказват нестандартен подход в дизайна на коледното дърво. Цветовете са ярки –  вилетово, зелено, оранжево. Формите са триъгълни, квадратни, играчките са във формата на предмети и животни. Ако изберете един от тези стилове, трябва да се откажете от обичайните топки и гирляндите, но смело действайте с посочените геометрични форми и цветове.

Елхата, украсена в модния нароследък стил hand made, т.е. ръчна изработка със собствените ръце. Играчките са от ушити тъкани, гирляндие са от хартия, сушени плодове или  курабии. Всичко в украсата трябва да е направено собственоръчно.

Exit mobile version