8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Мадлени – френското очарование в нашата чиния

Невероятно, но факт – полски крал ги популяризира в Париж

Вероятно ви се е случвало да опитате едни невероятно дребни сладки, които имат вкус на миниатюрни кексчета. Те могат да са ванилени, лимонови, с какао и каквото още се сетите. Това са неповторимите френски мадлени, които колкото и да приличат на споменатите кексчета – мъфини, имат своя специфика, а и история.

Завладяващо настроение с АВАНТИ

Колкото и невероятно да звучи, тяхната история тръгва от Полша. Този сладкиш, който буквално се топи в устата, е познат в Париж от 1755 година, когато бившият полски крал Станислав Лещински решил да организира бал във френската столица. Но точно преди самото събитие, готвачът му се разболял. Слугинята Мадлен веднага се притекла на помощ. Тя приготвила малки сладки във формата на миди – знаела наизуст рецептата от своята баба. Те се харесали много на гостите и затова всички започнали да ги наричат мадлени.

Кралицата на Франция – Мария Лещинска, жена на Луи XV взела рецептата и я дала на своя готвач във Версай. Така, мадлените скоро станали неизменния десерт за гости в кралския двор. И тъй като Франция диктувала модата, дребните малки сладки на слугинята Мадлен станали модни и популярни първо в кралството, а после и в цяла Европа. Нещо повече, те дори са описани от Александра Дюма в нейния „Кулнарен речник”. В него се казва, че те се сервират във всеки приличен дом. Тези дребни, очарователни малки сладки са отлични за кафе, чай, а защо не и за лек коктейл. Всичко необходимо за доброто настроение на вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК и ТУК.

Мадлени – 1-ва рецепта

Продукти: яйца – 3, захар – 130 г, брашно – 250 г, прясно мляко – 50 млл, ванилия – 3 прахчета, бакпулвер – 1, масло – 125 г., сушени червени боровинки – 50 грама.

Приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта, добавят се останалите продукти, като накрая се слага размекнатото брашно. Бие се до еднородна смес. От нея се слага във формички, наподобяващи миди. Пече се на 180 градуса около 15 – 20 минути, но домакинята най-добре познава своята печка.

Мадлени – 2-ра рецепта

Продукти:  яйца – 3 бр., брашно – 250 г, захар – 110 г, мед – 20 г, разтопено масло – 125 г, прясно мляко – 50 мл., бакпулвер – 1 чаена лъжичка, ванилия – 2 прахчета или пръчици.

Приготвяне: Разбъркват се енергично яйцата, пудрата захар и медът. Прибавят се млякото, ванилията, брашното и бакпулвера. Бъркането продължава още 2 – 3 минути. Добав се маслото, бъркането продължава до еднородна смес. Покрива се с кърпа и престоява 2 часа в хладилника.

Фурната се загрява до 220 градуса. С охладената смес се пълнят хартиени формички за печене. Пекат се около 6-7 минути. Ако намалите до 190 градуса, печенето е 10-11 минути, но наблюдавайте! След изпичане и изстиване можете да поръсите готовите мадлени с пудра захар.

Мадлени – 3-та рецепта

Продукти за тестото (за 24 броя): черен шоколад, натрошен на малки парченца – 150 г, краве масло – 200 г + за намазване на формата на печене, захар – 180 г, яйца – 4 големи, ванилов екстрат – 1 чаена лъжичка или 3 пакетчета, брашно – 150 г, щипка сол, качествено тъмн какао – 2 супени лъжици, бакпулвер – ½ чаена лъжичка.  

Продукти за глазурата:  черен или бял шоколад, ситно нарязан – 150 г, изсушени розови листенца, изсушени цветчета лавандула, нарязан шамфъстък или други ядки за декорация.

Приготвяне: 2 супени лъжици масло се разтопяват, с тях се намазва формата за печене, поръсва се с брашно и се прибират във фризера, докато потрябва.

Нарязаният шоколад се стопява на водна баня или в микровълновата фурна. Оставете се да се охлади, но без да се втвърдява.Разбира се мекото масло със захарта на пухкав крем, около 3 минути. Добавят се яйцата, едно по едно, като разбиват добре, докато поемат от сместа изцяло. Прибавя се ванилията и солта. Разбърква се отново.

В купа се пресяват брашното, какаото и бакпулвера. Прибавя се брашнената смес към сместа с яйцата на няколко пъти, като междувременн се бърка, за да се получи хомогенна смес. Към нея се добавя разтопения шоколад, като се бърка отново. Сместа се покрива и престоява 30 минути в хладилника.

Фурната се заглява до 180°С. В подготвената предварително форма се радпределя от сместа, но снездана  нея не се препълват, защото тестот ще набухне при печенето. Мадлените се пекат докато започнат да се издуват в средата. Не се препичат, за да не се наруши вкусът им. Изваждат се и се оставят да изстинат. Разтапя се шоколада за глазурата на водна баня, на много слаб котлон или в микровълновата на кратки интервали.  Всяка мадлена се хваща с пръсти за тесния край и върхът й се потопява в разтопения шоколад. Глазурата може да се нанесе и с четка или малка лъжичка. Поръсва се с някоя от избраните билки или дрго по избор на домакинята и се оставя да се стегне за около половин, максимум един час.

Следвай ме – Кухня

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles