16.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Маслинова паста с орехи / Ползи от консумацията на маслини

Маслините са изключително ценен източник на витамини – А, В, C, D, E, К, омега 6 и омега 9, известни още под името незаменими мастни киселини. Те са особено полезни за прием от малки деца, защото осигуряват растежа на скелетния им апарат и ускоряват по естествен начин човешкия метаболизъм.

Маслините съдържат много ниско ниво на въглехидрати, а в някои случи – те липсват изцяло. Комбинирани с леки протеинови храни, маслините са особено подходящи за вечерен прием, който да не затормозява човешкия метаболизъм и да предпазва от натрупване на излишни килограми след обилно похапване на тежка храна привечер.

Може би възприемате маслините като зеленчук, но те всъщност принадлежат към групата на така наречените костилкови плодове и са от едно семейство с мангото, черешите и прасковите. Но както и да ги наричаме, важното е, че са вкусни и много полезни.

Подобряват здравето на сърцето

Високият холестерол и кръвно налягане са рискови фактори за сърдечни заболявания. Както споменахме, олеиновата киселина, се свързва с подобряване здравето на сърцето. Тя може да регулира нивата на холестерола и да предпазва „лошия“ холестерол от окисляване. Допълнително маслините помагат да се предотврати образуването на кръвни съсиреци, които биха могли да доведат до инфаркт на миокарда или тромбоза.

Подпомагат зрението

Една купичка черни маслини съдържа 10% от дневната препоръчителна доза от витамин А, който е в основата на здравето на ретината и е от решаващо значение за добро зрение. Тя дава възможност на окото да разграничава по-добре светлото и тъмното, като по този начин подобрява нощното зрение. Освен това се смята, че витамин А е ефективен срещу катаракта, макулна дегенерация, глаукома и други очни заболявания, свързани с напредването на възрастта.

За красива кожа

Черните маслини са богати на мастни киселини и антиоксиданти, които подхранват, хидратират и защитават кожата. Основен сред тях е витамин Е.

За здравето на костите

Честотата на остеопорозата е по-ниска в средиземноморските страни, отколкото в останалата част на Европа, което води до заключението, че маслините могат да предпазят от това състояние. То се характеризира с намалена костна маса и качество на костите и може да увеличи риска от фрактури. Но дори да не могат да се докажат тези предположения, можем да твърдим друго – за някои от растителните съединения, намиращи се в маслините и зехтина, е доказано, че помагат за заздравяване на костите.

Маслинова паста с орехи

Не купувайте готова, защото е изключително лесна за приготвяне у дома. Можете да я поднесете като разядка, да я добавите към здравословен сандвич  или дори като гарнитура

Продукти:

200 гр. маслини ( аз използвам безсолни)

1/2 ч. чаша  орехи

1 ч. лъжица зехтин

1 червена чушка

1 скилидка чесън, подправки на вкус

Начин на приготвяне: Всичко се слага в купа и се разбива с пасатор или блендер, като зехтина се добавя на края, за да се получи по-пухкава смес.

Снимки : АВТОРКАТА
Качество на достъпни цени

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles