11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Дами от Враца с дарение за бежанци

То е предоставено на приютените в Градешкия манастир „Св. Йоан Предтеча“ майки и деца, избягали от войната в Украйна

От: Наташа Войкина, Враца

Дами от Враца, познати на обществеността с благородните и дела направиха дарение за бежанците, приютени в Градешкия манастир. Обителта отвори врати за майки и деца, избягали от войната в Украйна (виж ТУК).

„В понеделник бизнесдамата Витка  Младенова и единият от синовете й направиха дарение за  бежанците в Градешкия манастир „Св. Йоан Предтеча“,  съобщи за “ Следвай ме“ кметът на едно от селата около обителта. Госпожа Младенова потвърди новината. Щом прочела в „Следвай ме”, че обителта се подготвя да приема хора от Украйна,  започнала да подготвя дарението за изпадналите в крайна нужда бежанци.

Витка Младенова с директорката Антоанета Сиракова

„Няколко дни подготвях необходимото и ето, че днес (понеделник, б. ред.) с големия ми син отидохме до Градешкия манастир. Занесохме доста консерви, колбаси, кайма, мляко, яйца, лакомства, играчки, тетрадки, несесери за децата, почистващи препарати,  хигиенни материали и дрехи -нови и втора ръка, изгладени и чисти, разказа госпожа Младенова. Споделих с госпожа Румяна Панталеева – старши учител в Детска градина “ Брезичка“ в кв. „Младост“ и тя ми донесе плик със 70.00 лева, дарени от колектива на забавачницата.  Радвам се, че се присъединиха и те. Влязох  с вълнение в манастирския двор, въоръжила се със стоицизъм за евентуална среща с измъчените хорица. Там намерих отец Спиридон и отец Георги. Запознахме се и им казах, че носим  помощи за гостите ни. Седнах на пейката,докато те ги пренасяха от колата ни. Полюбувах се на котенца, кучета, имаше много гълъби, паун, кокошки – цял зоопарк. Много чисто и подредено. Грееше слънце, усещаше се  една благословена  тишина и благодат”, разказа тя усещането си за спокойствие в манастирския двор. По думите й в манастира сега са настанени десет човека, очаква се да пристигнат още хора.  

Едно от семействата, намерило подслон и закрила в обителта е от Киев. Хората са се криели дванадесет дни в мазетата на блока – без електричество и вода. „Искахме да ги видим, да ги окуражим, но бяха изтощени от преживяното и пътуването, и спяха, каза Витка Младенова.  Споделили, че в ушите им  още  ехтят  стрелбите. Всички пристигнали са жени и деца. С тях има и един възрастен мъж. Попитахме отчетата имат ли нужда от още нещо. Отговориха ни, че имат всичко необходимо и се справят.”, допълни бизнесдамата.

Тя е в постоянна телефонна връзка  с игумена отец Спиридон. Кметствата на селата наоколо се вълнуват от съдбата на клетниците, избягали от ужасните обстоятелства и са  готови да окажат съдействие според възможностите си.

„Говорих  с тях през изминалите дни. Те споделиха със съчувствие : “ Горките хора. Спят…  намерили са  покой у нас…“ – разказа с вълнение Младенова.

Врачанската бизнесдама и семейството й  са  филантропи на храмове, даряват средства на медии, за издаване на книги, подпомагат бедни и нуждаещи се, включително и на семейство, чийто дом пострада от пожар преди години. С голяма радост тя подпомага от години детската градина „ Брезичка“ и Начално училище“ Св.Софроний Врачански “ в града. Всяка година на 11 март – патронният празник на школото,тя е скъп гост за педагози и ученици.

Старшият учител Румяна Панталеева

„Честит празник на любимото училище! Честит празник, последователи на делото свещено!“, написа тази година на профила си лъчезарната дама. Директорката на училището Антоанета Сиракова й изказа своята признателност с  думи на възторг: „Горди и радостни сме, че във Ваше лице НУ „Св. Софроний Врачански“ има искрен приятел и щедър добротворец с нестихваща енергия и възрожденски дух!“

„Благодаря Ви, госпожо Сиракова за топлите думи! Вие водите и изкачвате стълбичката на знание,проекти и просвета с елитен колектив от всеотдайни учители вече почти 20 години!“, отговори на свой ред Витка Младенова. Тя неведнъж е споделяла, че свети Софроний  Врачански я вдъхновява при всичките й житейски избори, най-вече прословутата му проповед от „Неделник“ за първата седмица на Великия пост, започваща с Библейския цитат: „Който дава на сиромаси, дава заем Господу“.

Старши учителката Румяна Панталеева, която за два дни събра от колегите си скромната сума за украинските бежанци, получи отличие тази година в Петото издание на конкурса за научната награда на  името на Димитър Кръстев Димитров-Мастера в екип с колежката си Росица Докева. То се присъжда на педагози в детски градини за творческо и обогатяващо педагогическо взаимодействие в предучилищна възраст. Докладът на врачанските педагози ще бъде публикуван в сборник.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles