Международен музикален конкурс започва в Добрич

Международният музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“ ще се проведе от 9 до 13 септември в Добрич, съобщиха от общината.

В дългата вече 23 годишна история на Конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – превърнал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на международното жури са участвали именити музиканти и преподаватели.

На тазгодишното издание, което ще се проведе в дните 9 – 13 септември 2019 г. жури ще бъдат – вдъхновителят и негов председател проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова (цигулка ), доц. Огнян Константинов ( виола) преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ София и д-р Столина Добрева (китара) директор на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София и доц. Дино Имери (пиано) от Северна Македония.

В края на всяка година организационният комитет определя видовете инструменти за солистичните категории. За 2019 г. това са пиано, цигулка, виола, класическа китара. Интерес представляват категориите: Учител / ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце. Голямо разнообразие има и в категория Камерен ансамбъл. При тази категория, журито промени правилника, по който работи в частта определяне възрастта на участника, както следва: „Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се изчислява като средна възраст“. Това е с цел разширяване обхвата на категориите и в синхрон с добрите европейски практики за подобни конкурси.

„Надежди, Таланти, Майстори“ е конкурс включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби, т.е. лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също така те получават Диплом и парична премия от организаторите – Община град Добрич. Нерядко член на журито връчва награда (Диплом и/или парична премия) от собствено име и средства при показан изключителен талант на участник и поради невъзможността наградите да се делят.

Поради много високите изисквания, имало е издания, в които не се е присъждала „Гран при“.

Конкурсът има строг регламент, като в същото време организаторите осигуряват подходящи зали за репетиции, акустични такива в самия ден на явяване, съдействат за осигуряване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се провежда в изключителната Огледална зала „Нели Божкова“ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „Стейнуей“.

След приключване на конкурсната част и определяне на лауреатите е церемонията по награждаването, последваща от вълнуващи техни изпълнения пред препълнена зала. А най-уникалното е концертът – изненада, изпълнен от членовете на журито, който превръща напрегнатите конкурсни дни в един истински празник на класическата музика.

Снимка: Dariknews.bg

Следвай ме – Култура

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version