20.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Оцеляла котка от земетресението плътно до спасителя си

Нарекли са я Енказ, което в превод от туски означава „отломки” и „развалини”, друга писанка, измъкната от руините вече е събрана със стопанката си

Невероятно затрогваща история за спасени животни от развалините в резултат на земетресенията в Турция разказва Анадолската информационна агенция.

Пожарникарите от град Мардин спасили две котки, докато извършвали издирвателно-спасителни дейности на хора в Нурдаъ – град в провинция Газиантеп. Докато работели по спасяването на пет човека в квартал „Кемал Ататюрк”, те се натъкнали на две котки и успели да ги измъкнат от падналия бетон. Спасили и хората. Екипът събрал едната животинка със стопанката й, която също се оказала оцеляла. На другата писанка обаче все още търсят стопаните.

През това време обаче животинката толкова се е привързала към своите спасители, че не се отделя от пожарникаря Али Чаказ, който вече е поел грижите за нея. Тя споделя водата и храната на огнеборците. те дори вече са й измислили име. Нарекли са я Енказ, което в превод от турски –означава „отломки”, „развалини”. независимо, че Енказ вече се е превърнала в техен талисан, тя вече проявява и препочитания – особено се е привързала към Али и дори често позира пред фотообективите и камерите, покачена на рамото му.  

„На четвъртия ден от земетресението извадихме котката, която събрахме със собственичката й. Спасихме Енказ на следващия ден. Кръстихме я така, защото я измъкнахме под останките. Споделяме всичко с нея – храна, вода… Котката не искаше да си тръгне, това привлече вниманието ни. Може би ще намерим собственика й, Енказ тъгува за него. Ако обаче не го намерим, ще продължа да се грижа за нея”, казва Али Чаказ пред журналист на Анадолската информационна агенция.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles