10.8 C
София
вторник, май 14, 2024
spot_img

Педиатрите са дефицит, как да изберем от наличните

Лекарите педиатри преминават през тежък курс на обучение с продължителност 8-9 години.

Работата на лекаря педиатър изисква пълно отдаване 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, и то за сметка на собственото семейство и свободно време.

Работната среда на педиатъра най-често  е ужасна-малък кабинет, безспирни опашки и огромно количество административни задължения.

За майките и татковците добър педиатър е този, който:

Се грижи за детето – когато е болно, и когато е здраво,

Е на разположение винаги и по всяко време,

Е грижовен, сърдечен и знае как да предразположи детето,

Подкрепя родителите и им дава сигурност в моментите, в които се чувстват уплашени, защото детето е болно.

Как става изборът на личен лекар на детето?

По закон от раждането до навършването на 18-годишна възраст наблюдаващият лекар извършва профилактични дейности по програма “Детско здравеопазване” на НЗОК.

Периодично, в съответствие с програмата, лекарят извършва необходимите прегледи и изследвания.

Общопрактикуващият лекар (личният лекар на детето) провежда имунизациите и реимунизациите, съобразно Имунизационния календар на Република България. Той уведомява родителите на децата, подлежащи на задължителни имунизации и реимунизации, за вида и за датата на поредната имунизация.

Ако установи отклонения във физическото или психическото развитие на детето, наблюдаващият детето лекар по програма “Детско здравеопазване” го насочва своевременно към консултация с лекар специалист от съответния профил, или към извършване на допълнителни изследвания или лечение.

Кога да започнете търсенето на педиатър?

Практиката показва, че идеалното време е в края на шестия месец от бременността. Защото: 1) вече е минал първият триместър, който обикновено е свързан с доста неприятни физически промени и състояния като гадене, повръщане, необходимост от повечко сън, лесна уморяемост; 2) минал е и вторият триместър и чисто психологически вече се чувствате много по-готова да посрещнете новия живот; 3) вече сте в третия триместър, но все още коремът не е прекалено голям и не се чувствате толкова уморена, колкото ще се чувствате към края, когато на всичкото отгоре предстои да ходите за слушане на тонове, да изберете количка, креватче, дрехи и още куп други неща…

Съставете списък на кандидатите .Уговорете среща с педиатрите от списъка

Желателно е преди срещата като още по телефона им задайте най- важният на този етап въпрос – ПРИЕМАТ ЛИ НОВИ ПАЦИЕНТИ.

Преди срещата с педиатъра напишете важните въпроси, които ще ви ориентират при избора.

А те никак не са малко:

1. Колко деца обслужва?

Този въпрос ще ви даде информация за опита, който има лекарят в работа с деца, а също така и за натовареността му. Голямата практика обикновено е знак, че педиатърът наистина е ценен от родителите, но пък създава известни неудобства, защото ако запишете бебето при него, най-вероятно ще ви се налага да чакате пред кабинета повечко от нормалното…

2. Дали ще направи първото домашно посещение още в деня на изписването?

Според програмата „Детско здравеопазване“ на НЗОК педиатърът е длъжен да извърши обстоен преглед на новороденото в първите 24 часа след изписването му от родилния дом и да направи оценка на психическото и физическото му състояние.

3. Къде се провеждат консултациите?

С цел да се изолират здравите от болните деца би било редно стаята за консултации да е отделена от кабинета за прегледи. Но за съжаление не навсякъде е така.

4. Какво е приемното време за консултации?

Обикновено пред лекарския кабинет на специална табела трябва да са упоменати датите (четни и нечетни) и часовете, предвидени за амбулаторни прегледи, домашни посещения, консултации. Хубаво е предварително да сте запознати с приемното време за консултация, за да може да го съобразите със специфичния режим на бебето.

5. Прави ли посещения по домовете и в какви случаи?

Въпреки че повечето лекари имат предвидено време за домашни посещения, практиката показва, че подобни посещения не са често срещани. Ето защо е важно да знаете какво да очаквате от лекаря на вашето дете в случай, че се наложи домашно посещение.

6. Какво се случва, ако детето се разболее през почивните дни или през нощта?

Детските болести не се съобразяват с това дали е нощ или празник. По закон общопрактикуващият лекар е длъжен да осигури 24-часов достъп до медицинска помощ. И тъй като нямо живо същество, което може да работи денонощно, лекарите плащат на спешни звена, които поемат пациентите им в извънработно време и по празниците. Когато избирате педиатър, непременно попитайте кого и къде да търсите в случай на нужда извън работния график на кабинета. Направете си сметка дали ви устройва този вариант или има други лекари с по-оптимално решение. Например, големите групови практики сами обслужват пациентите, без да се налага да ги разкарват на друго място

7. Кое е удобното време за разговор с него по телефона и има ли такава практика – да консултира по телефона? Връща ли обаждане?

Това са два изключително важни въпроса, защото биха ви спестили много нерви, тревоги и най-вече излишно чакане пред кабинета. Понякога ще имате нужда да се консултирате с лекаря на вашето дете за нещо не толкова съществено, че да изисква посещение в кабинета, и възможността да получите мнение по телефона е добър вариант. Важно е да знаете и какво да очаквате, ако лекарят е зает в момента, в който му звъните – дали ще върне обаждане или трябва вие да бъдете активната страна. Така ще избегнете риска да се превърнете в телефонен терорист.

8. Може ли да задавате въпроси по имейла?

За щастие, все повече лекари използват този метод за комуникация с родителя. По имейла може да изпратите за разчитане резултатите от проведено изследване (например пълна кръвна картина), снимки, илюстриращи състояние на детето, което ви тревожи (например от появил се обрив) или просто да зададете въпросите, които ви вълнуват… В този смисъл електронната поща е един чудесен вариант за връзка с лекаря на вашето дете, така че не го подценявайте.

9. Какво отношение има към ваксините, кърменето, захранването, двигателна активност, хомеопатията и други важни въпроси, свързани с отглеждането на детето.

Както често се случва, и в педиатрията има теми, по които няма единно мнение. Така например някои педиатри са за по-ранно захранване, други за по-късното, някои са за бибероните и проходилките, други са против… Важно е още от самото начало да сте наясно какви са вижданията на бъдещия педиатър на детето ви по отношение на някои ключови теми и дали съвпадат с вашите лични виждания. Ако нямате точки на пресичане и очакванията ви по отношение на отглеждането на детето ви се разминават, значи това не е вашият човек.

10. Има ли медицинска сестра в кабинета?

Въпреки че този показател не е от решаващо значение, би било хубаво да има сестра, защото тя би могла да ви консултира по-доста теми, а освен това би ви спестила доста чакане, ако сте дошли в кабинета за някои документи – болничен, извинителна бележка, направление.

Преди да направите окончателния избор

Местоположението на кабинета

Хубаво е кабинетът на педиатъра да се намира на удобно за вашето семейство място. Едно е да отидеш с количката до кварталната поликлиника, друго е да се налага да прекосиш половината град в жега и студ.

Как изглежда чакалнята пред кабинета

Представете си, че детето ви вече е на една-две години и се налага да чакате седнали или мирно строени пред кабинета с часове. Няма да ви е много приятно, ако коридорът е тесен.

Има ли лаборатория и други специализирани кабинети в близост до кабинета на педиатъра

И за финал – доверете се на интуицията си!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles