15.7 C
София
четвъртък, май 2, 2024
spot_img

Само 8 процента от всички хора постигат поставените си цели

Нуката казва, че едва 8 процента от хората постигат поставените си цели. От сайта СЛЕДВАЙМЕ.НЕТ се постарахме да изберем 7 основни принципа, които успяващите хора следват, за да влезат в заветните 8 процента.

Трудно е да се повярва, но често постигането на поставените от нас цели или новогодишни резолюции се свежда до прости навици, които да ни държат нащрек по пътя, който сме избрали.

Според един от известните университетe в Америка – Скратон, хората, които поставят своите цели или т.н. новогодишни резолюции се провалят в 92 процента от случаите. Едва 8 процента от хората могат да се похвалят, че успяват да изпълнят своите цели. С какво са те по различни? Гениални ли са ? Прочетете текста и ще намерите отговорите, които търсите.

1. Успелите хора започват с края на постигнатата цел? Звучи нелепо, нали?

Когато си поставяш цел, ти трябва да знаеш накъде си се отправил. Трябва да си сигурен в пътя, който поемаш, за да стигнеш до крайната точка. Цел или новогодишна резолюция без ясна пътна карта е само невероятна мечта. След като поставите целите си на хартия, трябва да напишете и нещата, които е необходимо да направите, за да стигнете до изпълнението. Това са по-малките цели и ресурсите, необходими за да ви подкрепят по пътя към целта.

2. Успяващите хора изграждат необходимата система за подпомагане около тях

Високопроизводителните и продуктивни хора не предприемат пътувания сами. Те са разбрали, че могат да постигнат повече и по-бързо с помощта на ментор, треньор, съветник, приятел и т.н. Ако искаш да си по-добър тенисист, необходимо е да наемеш инструктор, който да ти помогне със сервиса или бекхенд волето. Оглеждай се за съмишленици и изгради мрежа от експерти, които да ги е грижа за твоя успех и да се движат успоредно с теб към постигане на целта. Срещай се с тях редовно, черпи от тяхната мъдрост, питай за съвети и слушай внимателно.

3. Успелите хора си поставят точни и предизвикателни цели

Научните изследвания доказват, че хората, които следват тези два принципа (точни и предизвикателни цели) водят себе си до висока производителност. В 90 процента от случаите те постигат целите си. Например, ако твоята цел е да изгубиш 20 кг. до края на годината, може да е предизвикателна, но e твърде неясна и неконкретизирана. Една ясна фомулировка би звучала по този начин : „до края на юли ще сваля 3 кг. като премахна захарните неща, хляба и газираните напитки от менюто ми. Към това ще прибавя и 20-минутно бързо ходене всеки ден.“ Когато имате такава яснота по отношение на поставената цел, възможността да я постигнете е много по-голяма.

4. Успяващите хора в своите цели усещат кога се разтъкават и губят времето си

Всички ние страдаме от синдрома на нашето време – разтъкването или загубата на време по един или друг начин. Важно е да откриете причните на разтакаването. Някой хора намират определена задача или работа, целяща успяването в дадено начинание неприятна и това става тяхната основна причина за отбягване на тази работа. Вижте 3 стратегии за справяне с този проблем:

а/ Необходимо е да имате лист с приориритетите и поставени задачи, които да са поставени във времева рамка с крайни срокове, за да може да се преборите с загубата на време

б/ Ако е необходимо преработете крайните срокове, които сте си поставили и гледайте да ги спазвате

в/ Фокусирайте се само върху една задача или цел. Въпреки, че популярното схващане, че мултитакърите са по-продуктивни се оказва,че е точно обратното. Взимайте пример от всички добре организирани хора. Бъдете сигурни, че работата Ви е раздробена на по-малки парчета, с които да се справите по-бързо.

5. Постигащите целите си хора използват две правила в своя живот: 52-ро и 17-то правило

Когато работите по вашата цел, опитайте се да работите 52 минути, които да са последваниот 17 минути почивка, която е известа като „интервална тренировка“ в спортовете. Едно проучване доказва, че най-продуктивните хора, предпочитат да имат следният рутинен принцип на работа: Те рабоят силено и концентрирано върху поставената цел или задача за период от 52 минути (осреднено), след което почиват около 17 минути. Това им позволява да постигането на пикова концентрация и производителност в преследването на целите си. Поддръжката на тази пикова производителност върху поставените задачи има за цел да не работите по-дълго, а да работите по-умно.

6. Успяващите хора слушат музика, за да се фокусират

Музиката се слави като добро средство за поддържане на концентрацията, което от своя страна подпомага пътя към поставените цели. Успехът на тази точка се състои в това да експериментираме докато намериме подходящата музика, която да ви помогне да се фокусираме. Препоръчваме ви този сайт – https://www.focusatwill.com/, който ще Ви помогне в това начинание.

7. 100 процента от хората, които постигат целите си казват, че не са мултитаскъри

В днешния свят съществува мит, че за да си успешен трябва да се справяш с хиляди задачи едновременно за възможно най-кратко време. Оказва се, че най-успешните хора са много търпеливи и избягват жунглирането на много неща. Последните проучвания показват, че мултитаскинга е мит и даже човек може да увреди мозъка си, защото постоянно се стреми да разделя вниманието между много задачи, което води до намаляване на качествената работата и отнема повече време за постигане на целта. Осемте процента от хората, които постигат целите си са достатъчно умни, че да раздробят труднопостижимите цели на по-малки парчета, за да могат да стигнат до края.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles