17.8 C
София
понеделник, май 13, 2024
spot_img

Ползите от елдата – безглутеновият продукт за всеки

Препоръчва се на диабетиците, регулира кръвната захар, понижава лошият холестерол, богата е на антиоксиданти

В последните години и в българската кухня постепенно започна да навлиза елдата, популярна и като гречка, както я наричат в Русия. У нас, като цяло, в миналото тя не се е отглеждала масово. Там, където са я сеели, са добивали малки количества, които са ползвали за лечение на някои заболявания, както и добавка в храната на конете, за да имат лъскави и буйни гриви.

Това е cyпepxpaна. От изключително значение е фактът, че тя не съдържа глутен, не е от рода на пшеницата, семената й са пceвдoцepeaлни.

Елдата не е от вида на пшеницата и не съдържа глутен

Смята се, че родината й е Индия, но в Русия и Украйна е най-популярна.

Елдата е много полезно растение, източник на елементи от изключително важно значение за нашето здраве и играе съществена роля за намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на някои видове рак, предпазване от диабет,  подобряване на храносмилането, регулиране нивата на холестерола, подсилване на имунната система, отстраняване на камъни в жлъчката, защита от пристъпи на астма, осовбождаване от запек и т.н. Всички тези полезни свойства се дължат на богатото съдържание на протеини, минерали, антиоксиданти и други ароматни съединения.

Гречката е протеинова храна (13 г на 100 г продукт), така че може да се смята за заместител на месото и да се включи в диетата на вегетарианците. Тя е богата също на антиоксиданти и минерали, необходими за организма. Зрънцата съдържат и мазнини (3,4 г на 100 г зърнени култури), но наситен – само 0,7 г. Липсата на холестерол прави тази храна особено подходяща за хората със сърдечносъдови заболявания. В нея се съдържат 57% от дневните нужди на организма от магнезий, както и голямо количество калий, натрий, калций и желязо. Фитонутриентите в елдата подпомагат витамин С и действат като антиоксиданти. Затова тя е идеален борец със свободните радикали, предотвратявайки рака и сърдечните заболявания.

Освен това, този продукт понижава LDL (лошият холестерол), като такае възпрепятства развитието на атеросклероза и инсулт. В същото време тя повишава нивото на HDL – добрият холестерол, действащ като вазодилататор. Диабетът е друго заболяване, при което елдата е задължителна. Тя съдържа фибри, които могат да намалят нивата на кръвната захар, както и хироинозитол. Голямото количество магнезий служи за предотвратяване на развитието на диабет тип 2.  Елдата помага за храносмилането, като укрепва и почиства червата. Интересно е, че регулира много добре перисталтиката и е подходяща за хора със запек. Освен това, тя съдържа всички 9 незаменими аминокисилини, включително лизин.  Богата е на желязо, с много високо съдържание на въглехидрати е, както и на антиоксиданти. Богата е също така на витамини и минерали като цинк, мед и ниацин, и на витамин Р (рутин). Затова, не подминавайте тази суперхрана. Тя е отличен съюзник за добро здраве. Начините за приготвянето й са разнообразни. Даваме Ви идея за една рецепта ТУК.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles