22.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Чушки пълнени с елда и ориз

Вкусно блюдо за разтоварване между празниците, подходящо е за вегани и хора с лениви черва

Между празниците буквално се задръстваме от месни блюда, а както е известно, прекомерната употреба на месо не е препоръчително нито за добрия храносмилателен тракт, нито за хората с хронични заболявания, пък и за здравите. За разтоварване „Следвай ме“ Ви препоръчва едно вкусно блюдо – чушки пълнени с елда (гречка) и ориз.

АВАНТИ

Важното тук е, че елдата е не само вкусна, но и улеснява храносмилането и не създава предпоставки за запек, какъвто е ефектът от ориза. Затова тя е в по-голямо количество в плънката. Освен това, гречката е суперхрана, макар и в България в миналото да е подценявана. Подробно за ползите от нея вижте ТУК. Сега ще споменем само някои от тях. Тя е най-добрият източник на висококачествени, лесно смилаеми протеини, не създава алергии и ефективно контролира диабета. Това ястие е идеално за чаша хубаво червено вино или бира. Всичко за Вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ, вижте ТУК.

Продукти: 8 чушки за пълнене, 1 ½  кафени чаши елда и ½ до 1 кафена чаша ориз, един голям или два малки настъргани моркови, гъби ситно нарязани (по желание), 1 ситно нарязана глава кромид лук, олио – ½ кафена чаша, подправки на вкус.

Приготвяне: Елдата се вари, като водата е колкото да я покрие. Тъй като българският вкус не е свикнал с въз ароматния й вкус, първата вода можете да изхвърлите. Когато набухне, я отместете от огъня и сварете или задушете ориза по обичайния начин. Смесете ги. Отделно задушете в мазнина и настърганите моркови, лук, гъби. Сложете подправките. Смесете с елдата и ориза. Напълнете чушките. Отгоре можете да ги запечатите с филийка домат или с брашно.  

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles