10.8 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

Получаваме вече по-лесно германско гражданство

Според нов закон то вече ще се придобива в съкратен срок, вместо след осем, ще се дава след пет години, може да се намали до три

Германия вече ще дава по-лесно гражданство, като срокът за него ще бъде съкратен. Правителството одобри  законопроект за нов закон за гражданството, изготвен от министъра на вътрешните работи Нанси Файзер. Предвижда се също така да се даде възможност за получаване на множествено или двойно гражданство, съобщиха германските медии.

Анализатори обясняват, че с реформата на имиграционното си право Германия иска да стане по-привлекателна за квалифицираните работници. Същевременно се дават и стимули за по-добра реализация в страната и интеграция в германското общество.

  „Ще привлечем най-добрите умове в света само ако в обозримо бъдеще те могат да станат пълноценна част от нашето общество – с всички демократични права“, казва министър Файзер.

Ако проектът му, който както казахме, бе одорен от правителтсвото, ще бъде внесен в Бундестага. В случай, че парламентът го одобри, той ще може да влезе в сила още през януари.

 „В момента ние подготвяме едно модерно имиграционно законодателство, което отговаря на нуждите на нашето многообразно общество“, казва още Нанси Файзер-

С новия закон натурализацията ще бъде възможна след пет вместо след осем години в страната. В случай на специални постижения срокът ще бъде намален дори на три години.

Предпоставките за натурализация остават доказателство за интеграция и владеене на немски език. Освен това по правило хората трябва да са в състояние да издържат себе си и зависимите членове на семейството си.

Предпоставка за натурализация остава и изповядването на вярата в ценностите на свободното общество. Поради това хората, които са извършили престъпления по антисемитски или расистки подбуди, са изрично изключени от натурализация, става ясно още от проектозакона.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles