12.3 C
София
петък, май 17, 2024
spot_img

Постни топчета с ябълки и кокос/ Ползи от кокосовия орех

Здравословни ползи от кокосовия орех

За разлика от много други плодове с високо съдържание на въглехидрати, кокосовите орехи съдържат предимно мазнини. Съдържат също протеини, няколко важни минерала и малки количества витамини от група В. Те не представляват важен източник на повечето други витамини обаче.

Кокосовите орехи са с особено високо съдържание на манган, което е от съществено значение за здравето на костите и метаболизма на въглехидратите, протеините и холестерола. Богати са и на мед и желязо, които помагат за образуването на червени кръвни клетки, както и селен – важен антиоксидант, който защитава клетките.

Проучвания твърдят, че хората, които живеят на полинезийски острови и често ядат кокос, имат по-ниска честота на сърдечни заболявания, в сравнение с тези, които следват западна диета. Тези хора обаче ядат и повече риба и по-малко преработени храни, така че не е сигурно дали тези по-ниски проценти се дължат на консумацията на кокосов орех или други аспекти на диетата им.

Като цяло се смята, че кокосовото масло има неутрален ефект върху нивата на холестерола. Но консумирането на кокосово масло обаче може да намали мазнините в корема. Това е особено полезно, тъй като излишната мазнина в корема увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет.

Имайте предвид, че някои марки съдържат добавена захар, която може да не си пасне с особения вкус на пикантните ястия. Затова не забравяйте да проверите етикета за съставките.

Настърганият кокосов орех е чудесна съставка и при печене на бисквити, кифли и хлебчета. Щипка суров кокос придава особена текстура и тропически вкус на овесената каша. Може да го добавите и в пудинг или кисело мляко, ако искате по-лесно да наддадете на тегло.

Кокосовото брашно може да се използва като заместител на пшеничното брашно. То е без глутен, без ядки и популярна опция за всеки, който си брои въглехидратите. Тъй като не съдържа зърна, брашното е полезно и за тези, които са на палео диета, която не позволява зърнени продукти като обикновеното пшенично брашно. Кокосовото брашно е препоръчително да се използва в тествани рецепти, тъй като няма да бухне като пшеничното брашно, а и абсорбира повече течност от другите видове брашно.

Недостатъци на кокосовите орехи

Тъй като са с високо съдържание на мазнини, кокосовите орехи също са с високо съдържание на калории. В зависимост от калоричните ви нужди и прием, кокосът може да предизвика наддаване на тегло, ако не компенсирате излишните калории другаде в диетата си.

Освен това някои хора са алергични към кокосови орехи, въпреки че това е рядкост. Ако имате тази алергия, трябва да избягвате консумирането на всички продукти от кокосови орехи.

За днес ви предлагаме една рецепта за постни топчета.

Необходими Продукти

   орехи -50 грама (накълцани или смлени )

    бисквити – 150г обикновени (постни, смлени)

    пудра захар – 4.с.л

    какао – 1 ч.л.

канела – 1 ч.л.

    ябълки – 1 ч.ч. настъргани

    кокосово масло, студено пресовано,- 100 г

    кокосови стърготини – 1 ч.ч.

    ванилия – 1 бр.

    кокосови стърготини – 20 г за овалване

Начин на приготвяне

В купа поставете смлените бисквити, пудрата захар, какаото, канелата, ванилията, кокосовите стърготини и разбъркайте много добре.

Сложете на котлона настърганите ябълки, орехите и кокосовото масло (леко затоплете).

Всичко сложете в една купа и разбъркайте много добре, поставете купата в хладилник за около 30 минути.

Оформете от сместа малки топчици, оваляйте ги в кокосови стърготини и подредете в подходяща чиния. Съхранявайте в хладилник.

Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles