15.8 C
София
неделя, май 19, 2024
spot_img

Софиянци избраха четири зелени проекта

Четири проекта на граждани за по-добра градска среда ще бъдат реализирани в София. Те бяха избрани чрез гласуване на софиянци от 38 идеи, кандидатствали по Програмата „София избира зеленото“ на Столичната община.

На първо място с най-много гласове – 1156, набра проектът „Повече колела днес, по-чист въздух утре – Пъмп трак София“. За изграждането на пъмп трак трасе в „Младост 4“ ще са необходими 140 000 лева. Предложението на Кирил Иванов включваше още две трасета – в Северния парк и до 141 СОУ в жк „Свобода“, но тяхното реализиране отпадна.

Втори е „Речен площад „Лъвов мост“ със 1141 гласа. Проектът изисква бюджет от 464 100 лева и е предложен от фондация „Колективът“. Идеята е коритото на Владайската река при Лъвов мост да се съживи за културен живот – поставяне на стълби до коритото на реката, поставяне на шест преместваеми мостчета, на осветление и градска мебел. Мястото вече е припознато от проявите на фестивала „Реките на София“, където артистични формации откриват алтернативна сцена.

Третото място е за идеята „Изграждане на парк „Мокренски проход“ на Любомир Богданов и Теодора Личева, която получи 764 гласа одобрение. Бюджетът е 93 929 лева и предлага изграждането на парк за игри върху свободен общински терен от 8 дка в район „Красно село“.

Четвърти със 107 гласа е „Двора – детска площадка и общностно място“ за деца до 12 години в кв. „Факултета“. За нея трябват 195 000 лева.

Програмата „София избира зеленото“ разполага с 1 млн.лева, а общата сума за четирите проекта е 893 000 лева. Останалите средства ще бъдат като резерв при реализацията им.
Тази година фокусът върху ЗЕЛЕНОТО е специално избран, след като София беше класирана на финала в конкурса „Зелена столица на Европа“. Целта е да се даде приоритет на темата за устойчивото развитие на града и справянето с климатичните промени. Миналата година беше реализиран само класираният на първо място проект „София избира децата“, защото изискваше максималния бюджет на програмата – 1.5 млн.лева. Целта беше да се обновят тоалетните в софийските училища.

https://www.sofia.bg/sofia-izbira-zelenoto

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles