6.8 C
София
понеделник, май 6, 2024
spot_img

Почина Пеле – Кралят на футбола

82-годишният бразилец страдаше от рак на дебелото черво, от 2021-ва се бореше с болестта

Почина Кралят на футбола – Пеле. Той си отиде на 82-годишна възраст в болница в Сан Паолу, съобщиха световните агенции. Новината бе потвърдена и от неговия агент Джо Фрага. Пеле се бореше с рак на дебелото черво от 2021 година.

Той остави трайна следа във фубола  на 60-те и 70-те години. По онова време той играеше в националния отбор на Бразилия. Кралят участва в четири световни първенства  и има спечелени три титли. Те са завоювани през 1958, 1962 и 1970 година. ФИФА го определи за футболист №1 в света на ХХ век. Това стана през 2000 година. Отбелязаните от него голове са над 100 за Сантос и 77 с националния отбол на Бразилия. Точността изисква да уточним, че Пеле отбелязва 757 гола в професионални игри, от които 77 за националния отбор на Бразилия, плюс повече от 500 в неофициални „приятелски“ мачове. Правилното преброяване на головете му предизвика разгорещен дебат във футболните среди. ФИФА, ръководният орган на световния футбол, приписва на Пеле 1281 гола в 1363 мача.

Пеле слага край на спортната си кариера в САЩ, където в продължение на три години играе за Ню Йорк Космос. Той е първият министър на спорта на страната си Бразилия от 1 януари 1995 до 30 април 1998 година.

Пеле е неговият псевдоним. Истинското му име е Едсон Арантес до Насименто. След диагностицирането на карцинома на дебелото му черво през 2021 г той претърпя операция, а след нея и химиотерапия. В последните месеци стана ясно, че тя не дава желания резултат и Пеле бе поставен на палиативно лечение в болница „Алберт Айнщайн“ в Сао Пауло. Легендарният футболист прекара празниците в болницата, където се сбогува с близките си, очаквайки неизбежния край, който настъпи днес, на 29 декември 2022 година.

Дъщерята на Пеле Кели Насименто публикува в социалните мрежи снимка, направена в болничната стая при нейния баща. На нея се вижда, как в скута на Пеле са хванали ръцете си всички от фамилията.

„Вдъхновение и любов белязаха пътя на крал Пеле, който почина в мир днес. По време на своя път Едсон омагьоса света със своя спортен гений, спря една война, извърши социални дейности по целия свят и разпространи това, което според него най-много лекуваше всички наши проблеми: любовта. Посланието му днес се превръща в наследство за бъдещите поколения. Любов, любов и любов завинаги“, написаха от семейството му в официално изявление по повод смъртта му.

Пеле е роден като Едсон Арантес до Насименто на 23 октомври 1940 г. в Трес Коракоес, малък град в югоизточния бразилски щат Минас Жерайс. Негови родители са Селесте Арантес и Жоао Рамос до Насименто, футболист, известен като Дондиньо, чиято кариера е прекъсната поради контузия.

На 9 години през 1950 г. Пеле гледа баща си да плаче след загубата на Бразилия от Уругвай на родна земя във финала на Световното първенство. Според разказа на Пеле това поражение от 1950 г. – което продължава да се описва в Бразилия като национална трагедия – го накара да реши да спечели титлата за своята страна.

Пеле дебютира в професионалния футбол на 15-годишна възраст. През 1958 г. той играе на Световното първенство в Швеция, където стана най-младият играч, вкарал гол на подобно ниво. В четири мача Пеле отбеляза шест гола, два от които във финалния мач срещу домакина Швеция.

В Чили четири години по-късно Пеле е контузен по време на втория мач и е принуден да наблюдава отстрани как неговите съотборници защитават титлата. В последното си участие на световно през 1970 г. в Мексико, Пеле отбелязва първия гол при победата с 4-1 над Италия и е избран за играч на турнира.

На 34-годишна възраст, през 1975 г., Пеле се мести в САЩ, за да играе в „Ню Йорк Космос“. Това издига фигурата му до нови нива на слава, събуждайки интерес към футбола сред много американци. По това време „Космос“ е доминиращ франчайз в Северноамериканската футболна лига. Пеле се среща с много знаменитости по време на своя престой в САЩ в рамките на три сезона.

Въпреки тази популярност на два пъти Пеле губи почти цялото си състояние през годините, доверявайки се на грешните хора.

Пеле подписа рекламни споразумения с Procter & Gamble Co., Volkswagen AG, авиокомпанията Emirates и Subway Restaurants Inc., както и с производителя на часовници Hublot SA.

Броят на договорите принуди Пеле да обикаля света на стари години. Легендата споделя, че здравословният му начин на живот – без пушеше и алкохол – му помага да се справи с напрегнатия график.

Пеле и първата му съпруга Розмери имат три деца: Кели Кристина, Едсън и Дженифър. С втората си съпруга, Асирия, той има близнаци Джошуа и Селесте. През 2016 г. Пеле се жени за Марсия Сибеле Аоки.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles