11.8 C
София
петък, май 3, 2024
spot_img

Минималната работна заплата става 780 лева

В сила е от януари, ще бъде подкрепен и механизмът за помощ на всички, които работят на нея

Министерският съвет определи размер на минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари в размер на 780 лв. Това каза служебният социален министър Лазар Лазаров на брифинг в Министерския съвет.

Лазаров подчерта, че с него увеличението на МРЗ от 1 януари ще е с 9,9%. „В рамките на годишна база това увеличение ще е точно с 20% на сто“, уточни той и допълни, че с това се увеличение се компенсира нарастването на инфлацията, която към този момент тя е 16,9%.

По думите на социалния министър с това увеличение ще се подкрепят от една страна работещите в социалните услуги, на които чистите заплати от тази година се определят като съотношение на МРЗ в зависимост от вида и категорията на лицето и в зависимост от вида и категорията на персонала. Освен това ще бъде подкрепен и механизмът за лична помощ и всички, работещи на МРЗ. 

Лазар Лазаров обясни, че нарастването на годишна база е 20 на сто и напълно покрива годишното поскъпване на живота.

От друга страна, според него, увеличението със 70 лева няма да повлияе на инфлацията у нас.

„Ние твърдим, че с този размер на минималната работна заплата, няма да се генерира и няма да има съществено влияние върху инфлационните процеси, но пък има компенсираща функция, така че минималната работна заплата да може да изпълнява своите две функции – икономическа, като основен измерител на най-ниското заплащане в една икономика, и социален – да осигурява възможности на получаващите я да покриват основните си жизнени потребности“, коментира Лазар Лазаров.

Малко над 300 милиона лева ще е нетният ефект за бюджета за цяла година, сочат изчисленията.

Лазаров съобщи, че съвместно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започне работа по механизма за определяне на минималната работна заплата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles