15.8 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Преглеждат безплатно деца за сколиоза в Търговище

Безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при деца на възраст от седем до 17 години ще се проведат на 29 октомври, на 4 и 5 ноември в сградата на Научно-техническия съюз в Търговище, съобщи кинезитерапевтът Весела Кръстева.

За шеста поредна година профилактичната кампания се организира от Кръстева с подкрепата на Медицински център „Солигена“. Три екипа от специалисти ще преглеждат едновременно с предварително записан час. Очаква се да бъдат обхванати повече от 100 деца от целия регион. Има интерес и от съседни области, допълват организаторите.

„Това е профилактична кампания, която има за цел навременна диагностика на гръбначни изкривявания при подрастващите. До сега, през годините, сме обхванали над 500 деца и установяваме, че при тях масово се наблюдават проблеми със стойката, а при две-три на сто е започнало гръбначно изкривяване. Важно е това да се установи навреме и в зависимост от проблематиката да се започне гимнастика и лечение“, обясни Весела Кръстева.

Тя обърна внимание, че децата в пубертетна възраст трябва да бъдат преглеждани всяка година и препоръча направилите скрининг в предишната кампания, да повторят прегледа сега.

„Гръбначните изкривявания са коварни заболявания. Често те остават скрити от родителите, тъй като може да няма видими симптоми. Времето за намеса и рехабилитация обаче е ограничено, защото могат да се коригират само докато организмът расте“, подчерта кинезитерапевтът и успокои, че процесите са обратими при навременна диагностика и скорошно лечение.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles