15.2 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

Предоставят средства за обучение на безработни и преквалификация

Те могат да кандидатстват за курсове в четири града, отпускат средства и на работодатели, които дават нова професия

Агенция по заетостта ще предоставя средства за обучение на безработни или трудово заети лица за нова професия, както и на работодатели, които искат да обучават хора, съобщиха оттам.

Желаещите да бъдат обучавани могат да се включат в курсовете в някои от четирите обучителни клона в станата. Те се намират в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора, и са на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” (ДП БГЦПО) и Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи в Кремиковци. Обученията се финансират от държавния бюджет, като за периода на курсовете лица ще получават дневни стипендии, средства за нощувка в пансионите на предприятието и за пътуване до местоживеенето им, ако не са от същото населено място.  

Работодателите, които желаят да получат финансова подкрепа за обучения, могат да подават своите заявки в бюрата по труда в страната.

Eдна от възможностите за финансиране е при наемане на безработни лица за работа по придобилата вече популярност „дуална система за обучение”. Чрез нея Агенцията по заетостта стимулира паралелното провеждане на теоретично обучение и придобиване на практическа подготовка в реална работна среда под ръководството на наставник. За целта ежемесечно се предоставят средства от държавния бюджет за основно трудово възнаграждение на всяко наето лице, както и за неговия наставник за времето на обучение, но не повече от 36 месеца. Освен това, в пълен размер и за всяко лице се поемат разходите за провеждане на обучение по професия, необходима за конкретната работа. Работодателят има право да избере обучаващата институция и да уговори с нея учебния график и програмата за провеждане и оптимално съвместяване на учебния процес и трудовата дейност на лицата.

Успоредно с това, Агенцията по заетостта очаква и заявки от работодатели, които желаят да наемат безработни лица след придобита от тях професия, необходима за конкретното работно място. При тази форма обучението на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия и средства за транспорт, ако живеят в друго населено място.

Финансова подкрепа за провеждане на обучения по ключови компетентности на техните работници и служители могат да получат и микро-, малки и средни предприятия, като  подкрепата е в размер на 50% от стойността на обучението. И при тази форма работодателите сами избират обучаваща организация, учебна програма и график за провеждане на обучението. Кандидатстването за тези възможности става в бюрата по труда в страната (виж ТУК).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles